Gå videre til innhold
100 år med arven etter Johan Castberg - de moderne barnelovenes far

Pressemelding -

100 år med arven etter Johan Castberg - de moderne barnelovenes far

I disse dager lanseres antologien De Castbergske Barnelover 1915-2015, der en rekke dyktige og meningsberettigede bidragsytere belyser arven etter Castberg og forvaltningen av denne. Blant disse er fylkesnemndsleder Geir Kjell Andersland (red.), barneombud Anne Lindboe, professor Aslak Syse, advokat Thea Totland og tidligere justisminister og sosialpolitiker Odd Einar Dørum. De omtalte barnelovene var en viktig sosialpolitisk reform og et rettslig nybrottsarbeid, som blant annet sikret likestilling mellom barn født i og utenfor ekteskap. Den familierettslige delen var svært kontroversiell og splittet i sin tid både Stortinget og samfunnet utenfor.

Johan Castberg (1862-1926), de aktuelle lovenes far, var en sentral jurist og politiker, som blant annet bidro til etableringen av et eget sosialdepartement her i landet. I kjølvannet av initiativet til de nye barnelovene, ble det ført en uforsonlig debatt om moral, likestilling mellom mann og kvinne og om ekteskapet som samfunnets bærende fundament. Men Johan Castbergs ubøyelige politiske gjennomslagskraft og støtten han blant annet fikk fra den markante kvinnesakskvinnen Katti Anker Møller, bidro til at en mangeårig kamp for denne viktige lovreformen førte frem. Lovene ble vedtatt av Stortinget 10. april 1915. Med dette ble Norge et foregangsland på det barnerettslige feltet.

Vedlagt barneombud Anne Lindboes innledning til boken.

Spørsmål om boken kan rettes til redaksjonssjef Unn Kløve:
Telefon 934 00 685 / unn.klove@cappelendamm.no

Anmeldereks. kan bestilles hos markedssjef Cecilie von Hirsch Larsen:

Telefon 916 83 668 / cecilie.larsen@cappelendamm.no

Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.