Følg Cappelen Damm

Alf Knutsen: Vil løfte fram salmeskatten og inspirere til mer sang

Pressemelding   •   nov 05, 2015 13:39 CET

Den erfarne kantoren, for øvrig også kjent som opphavsmannen til Elias på barne-TV, har nå samlet 50 av våre kjente og kjære salmer i boka Salmesang. Alf Knutsen oppfordrer til å trykke, lytte, lære, og synge med – med akkurat den strupen man har.

– Da salmene gradvis forsvant ut av skolen, tapte man ikke bare en sentral del av vår kulturarv, men allsang ble mindre vanlig. Det synges fortsatt i skolen, men det burde vært sunget mer, for sang gjør godt i kropp og sjel! mener Knutsen.

Salmesang følger oppskriften til bestselgeren Fuglesang, ved at salmene gjengis i lyd på egen lydavspiller. På den måten kan man lytte til melodien ved å trykke på lydpanelet – det første verset har også vokal – og deretter kan man synge selv akkompagnert av piano, hjemme i sin egen stue. Sangene er også gjengitt i tekst og notesatser. 
– Hovedgrunnen til at salmer har stått så sterkt i så mange år er at de har blitt sunget hjemme, mener Alf Knutsen. Denne boka er derfor spesielt tilrettelagt for nettopp hjemmebruk.

De aller fleste har blandet erfaring med salmesang fra ulike anledninger i kirken. Kanskje var salmene ukjente? Kanskje lå de i for høyt toneleie? Og kanskje var det ingen som sang, bortsett fra presten og en håndfull faste kirkegjengere? 
– Jeg kjenner flere som ønsker å synge, men som ikke tør. Derfor har jeg bevisst lagt salmene ned i lavere og mer behagelig toneleie, sier Knutsen. Han har også lagt vekt på melodien, at salmene skal være vakre og egnet for allsang:
– At mange eldre salmer har overlevd så lenge, skyldes ikke minst at de er tonesatt med noen utrolig vakre folketoner. Jeg har en spesiell forkjærlighet for slike salmer, sier han.
 
Salmene er spilt inn med Alf Knutsen på klaver, og med sang av Kristin Kjemphol Lohne. Boka er vakkert illustrert av Rolf Jørgensen med bilder fra Helgelandskysten, sterkt inspirert av salmen skrevet av Nordlands store dikter, Petter Dass: Herre Gud.

Alf Knutsen er utdannet kantor fra Norges musikkhøgskole og arbeider i Rælingen menighet. Han er også opphavsmann til Barne-TVs Elias. Knutsen er fra Herøy i Nordland. I 2007 ble han tildelt Herøy kommunes kulturpris.


 

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.