Gå videre til innhold
I Bår Stenviks nye bok "Det store spillet" prøver han å beskrive både problemene ved den nye digitale økonomien og offentligheten, samt mulige løsninger og veier mot en bedre framtid
I Bår Stenviks nye bok "Det store spillet" prøver han å beskrive både problemene ved den nye digitale økonomien og offentligheten, samt mulige løsninger og veier mot en bedre framtid

Pressemelding -

Bår Stenvik gir deg det du trenger for å forstå kunstig intelligens og dataøkonomi, og hvordan det påvirker hverdagen din

For noen tiår siden var verdens mektigste selskaper oljeselskaper. I dag er teknologiselskaper ikke bare mektige økonomisk, de former også hele verdens infrastruktur og offentlighet. Deres fortellinger former verden. Bår Stenviks nye bok "Det store spillet. Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder" forsøker å gi deg et klarere bilde av det som nå omgir oss. 

Stenviks bok vil hjelpe deg å forstå
Vi befinner oss fortsatt tidlig i den digitale alderen. Foreløpig har vi stort sett akseptert strukturene og fortellingene som de store teknologiselskapene har gitt oss. Som et resultat har de samme selskapene på få år blitt blant de mektigste aktørene i verden. Nå er det på tide at menneskene i verden får være med å bestemme, sier journalist og forfatter Bår Stenvik.

I den nye boken Det store spillet. Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder forsøker Stenvik å tenke og skrive om teknologien på det han kaller "en mest mulig menneskelig måte". Hans mål er å enkelt forklare deg det du trenger for å forstå kunstig intelligens og dataøkonomi, og hvordan det påvirker hverdagen din.

Hvordan formes livene våre egentlig av algoritmene?
For få tiår siden var datateknologien stengt inne i datamaskinene våre. Nå har algoritmene tatt over alle deler av samfunnet, og former selve landskapet vi beveger oss i. Alt vi gjør registreres av sensorer i gater og hus og nede i lommene våre. Systemene velger hva vi skal oppleve og kjøpe, og de bestemmer hvordan vi kommuniserer.

Hvor redde skal vi være, og hva slags historisk veiskille er det vi står oppe i akkurat nå? Dette er spørsmål Bår Stenvik forsøker å gi leserne et svar på.

Vi har ikke skjønt verdien av data

-Vi snakker om skyen som stedet der dataene våre bor, sier Stenvik. Da er det lett å glemme at skyen består av millionvis av servere i andre land og fiberoptiske kabler i bakken, av metaller og mineraler og prosessorer som bruker store mengder strøm fra kullkraftverk. Vi snakker om data som «den nye oljen». Da er det fort gjort å tenke på dataene som noe som «bare ligger der og kan sankes inn», og ikke noe som faktisk skapes av oss alle, hvert minutt av dagen. Vi har akseptert at snakkende datamaskiner er «assistenter». Da tenker vi at de «hjelper oss med ting», og glemmer at den viktigste funksjonen disse apparatene har i den moderne økonomien, er å samle inn informasjon om oss. 

I boken oppsøker Bår Stenvik diverse ekspertise og undersøker feltet bredt, på leting etter peilepunkter, forklaringer og svar.

Urolig for framtida
I dag er vi inne i en ny teknologisk omveltning, og vi vet fortsatt ikke helt hvordan den vil forme arbeidslivet og hverdagen vår.
-Da jeg begynte å arbeide med denne boka, var jeg urolig for framtida. Jeg lurte på hva jeg skulle råde ungene mine til for at de skulle være trygge på å få en jobb når de ble større. Etter hvert som jeg lærte om dataøkonomien, ble jeg mer enn urolig. Nå frykter jeg at hvis vi ikke gjør noe drastisk for å snu utviklingen, kan vi miste hele den tryggheten vi forbinder med det norske samfunnet, og ungene vil vokse opp i noe som knapt kan kalles et demokrati, skriver Bår Stenvik i forordet til Det store spillet.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.