Følg Cappelen Damm

Bok om ukjent Anne Frank-historie lanseres på Holocaust-senteret

Pressemelding   •   apr 06, 2018 12:39 CEST

Jenta i veggen er en dokumentarroman for ungdom, som forteller den ukjente historien om den unge, jødiske Tronheimsjenta Betzy Rosenberg, som på mirakuløst vis overlevde andre verdenskrig.

En norsk, ukjent Anne Frank-historie
Mandag førstkommende, 9. april kl. 14.00, lanseres Lena Lindahls bok, Jenta i veggen. I skjule for nazistene på Holocaust-senteret, Bygdøy i Oslo. Direktør ved senteret, Guri Hjeltnes, vil samtale med forfatteren. Boken forteller den ukjente historien om Betzy Rosenberg, en ung, jødisk jente, som overlevde andre verdenskrig skult i en hytte utenfor Trondheim.

Dokumentarroman for ungdom
Dokumentarromanen Jenta i veggen, handler om skjebnen til den unge, jødiske Trondheimsjenta Betzy Rosenberg, som ved et mirakel unngikk jødedeportasjonen fra Norge under andre verdenskrig. Fra 1942 og til freden kom i 1945 ble hun holdt skjult, tidvis inni veggen, i en hytte på Byneset utenfor Trondheim. Representanter fra Gestapo og Rinnanbanden brukte nabohytta som et fristed for fest, fyll og skytetrening.

Mistet hele sin familie
Betzy mistet hele sin familie, men overlevde krigen som et traumatisert menneske. Hun var taus om sin dramatiske historie helt frem til hun døde i 2004. Nå blir historien fortalt av journalist og forfatter Lena Lindahl, som har valgt å rette historien mot unge lesere. Men boken vil ha stor interesse for et bredt publikum.

Svært aktuell
Forfatteren forteller historien om Betzy Rosenberg mot et bakteppe av sentrale begivenheter under, og

opptakten til, andre verdenskrig - i Tyskland, Europa og i Norge. Beskrivelsen av datidens tankegods, strømninger, ideer og den voksende antisemittismen skaper dessverre gjenkjennelse i vår egen tid og gjør dermed boken svært aktuell.

Lena Lindahl
Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland er journalist og forfatter, og bosatt i Oslo. I 2012 debuterte hun som forfatter med bildeboken Verdens første ballongferd (2012), basert på en sann historie. Hun har senere utgitt flere bildebøker for barn i sakprosasjangeren. Jenta i veggen er hennes første dokumentarroman.

Arrangementer på Litteraturhuset i Trondheim og på Falstadsenteret
Torsdag 12. april kl. 19.00 vil Ingrid Storholmen (forfatter av Her lå Tirpiz) samtale med Lena Lindahl og historiker og forfatter Jon Reitan (forfatter av bl.a. Jødene i Trondheim).
Fredag 13. april kl. 18.00 vil Jon Reitan, der han er seniorforsker,  samtale om boken med Lena Lindahl på Falstadsenteret i Levanger.

Kontaktinfo til Lena Lindahl:

lenalindahls@gmail.com / mobil: 932 45 291

Kontaktinfo i forlaget:
Anne Østgaard, anne.ostgaard@cappelendamm.no / mobil: 97164649

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.