Følg Cappelen Damm

Bokaktuelle Stian Barsnes-Simonsen: – Bruk koronasommeren til å lære barna om privatøkonomi!

Pressemelding   •   mai 28, 2020 09:00 CEST

– Privatøkonomi handler primært om én ting: livsmestring, sier bokaktuelle Stian Barsnes-Simonsen som selv savnet en bok om temaet da han var ung. Foto: Åsmund Holien Mo

Mange mener privatøkonomi er noe barn burde drilles i fra tidlig alder. Denne koronasommeren har familier en gyllen mulighet til å lære barna mer om privatøkonomi, ukelønn og feriebudsjett. 

– Sommerferien er en tid hvor mange gir barna ett beløp som de gjerne må fordele over hele ferien. Dette er en fin øvelse i å disponere penger og bli bevisst hva ting koster, sier Stian Barsnes-Simonsen.

Privatøkonomi handler om livsmestring

Denne våren debuterer Barsnes-Simonsen som forfatter med boken Lærepenger - Bli supergod med penger. Som tobarnspappa ser han hvor viktig det er å gi barna god økonomiforståelse tidlig.

– Om man vil eller ikke så handler privatøkonomi primært om én ting: livsmestring. Og er det én ting jeg ønsker å bidra positivt til som pappa og formidler til barn og unge, så er det nettopp å ruste dem så godt jeg kan til å mestre livet, forteller han.

Ukelønn i sommerferien er god trening

Et av temaene han tar opp i boken er ukelønn. Her ligger det potensielt mye god læring både hos de voksne og hos barna. Med en lang sommerferie på trappene, som for mange vil bli tilbrakt mer hjemme eller på hytta enn normalt, er det kun fantasien som setter begrensninger for aktiviteter som både kan være lærerikt og gøy.

– Det går an å stimulere barna til å starte sin egen lille "bedrift", et lite håndverk- eller gartnerselskap hvor de for eksempel tar på seg enkle oppdrag for familien som å male trappa, vaske utemøbler eller være assistenter for andre oppgaver som bør gjøres. Det er selvsagt ikke slik at barn skal ha betalt for å bidra i familien, men gjør man noen avtaler om spesifikke oppgaver som skal løses på en spesiell måte til avtalt tid og belønning, skaper det mestringsfølelse, sier Stian Barsnes-Simonsen.

Gjør barna bedre rustet for fremtiden

I 2014 ble læringsprogrammet Lærepenger.no utviklet av DNB og deres forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Barsnes-Simonsen ble senere en av bidragsyterne. Under arbeidet med læringsprogrammet slo det ham hvor lite han selv kunne om privatøkonomi i egen barn- og ungdomstid. Dermed kom ideen om å revitalisere konseptet i bokform.

Til høsten innføres det også et eget fag om livsmestring i grunnskolen. Det å mestre økonomien er en viktig del av å mestre selve livet - og aktuelt for unge så vel som voksne.

– Det er viktig at flest mulig lærer privatøkonomi allerede som barn. Den kunnskapen vil være god ballast når de etter hvert skal stå imot merke- og kjøpepress og senere stå på egne økonomiske ben, sier DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Lær barna å spare tidlig

Foruten å lære hvordan man kan tjene penger, lærer også barna i boken hvordan man kan spare penger, og ikke minst bruke dem på en smart måte senere i livet.

– Det er veldig viktig med gode sparerutiner tidlig. Det essensielle er å sette opp et sparemål. Da blir det motiverende og ikke minst positivt. Så skal du se at barnet blir mer fornuftig med pengene, understreker Silje Sandmæl og legger til:

– Et fellestrekk for de fleste som havner i luksusfellen, er at de har lav eller ingen kunnskap om personlig økonomi.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.