Gå videre til innhold
Bragepris til Torgrim Eggen for Axel Jensen-biografi

Pressemelding -

Bragepris til Torgrim Eggen for Axel Jensen-biografi

Bragepris for sakprosa gikk i år til Torgrim Eggen for biografien «Axel. Fra smokken til Ovnen – Storyen om Axel Jensen»

I Axel kommer vi tett innpå den kanskje mest myteomspunne av samtlige norske forfattere.

-En Axel Jensen-biografi er en jobb med helt spesielle utfordringer. Når ingen er til å stole på, aller minst hovedpersonen selv, blir det hengende en del slike spørsmålstegn, sier Torgrim Eggen 

Axel Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr som ofte gikk i ett med hans egne bøker. I livet og som forfatter var han en nomade og en kosmopolitt. «Hjem» var et fremmedord for Axel. Han var rusmisbruker, voldelig, en lystløgner, kronisk upålitelig i pengesaker og fullstendig uegnet som ektemann og far.

Torgrim Eggens bok Axel. Fra smokken til Ovnen er den første uautoriserte biografien om dette enestående kunstnerlivet. Anmelderne har omtalt boken som både mesterlig og briljant, og som en bragd 

Boken er nå tildelt Brageprisen for sakprosa og i juryens begrunnelse heter det:
«Axel var noe av en lystløgner, tross alt. Noen måtte gå ham i sømmene, faktasjekke ham litt og kanskje bringe opp historiene han av en eller annen grunn ikke fortalte. Lese brev, bøker og artikler, intervjuer og presseoppslag, snakke med øyenvitner og forsøke å få en sammenheng i livet og diktningen hans.» Det har Torgrim Eggen lyktes med. Ved å presentere nye kilder til Axel Jensens liv og verk, gir han oss et komplekst og spennende bilde av en myteomspunnet og legendarisk norsk forfatter. I biografien Fra smokken til Ovnen – en tittel tatt fra Axel Jensens comeback-roman Lul (1992) – har Torgrim Eggen invitert oss på en lesefest der alle elementene er på plass: rikelig med alkohol og andre rusmidler, følelsesvingninger fra ekstase til depresjon, trekantdramatikk og seriemonogami, arroganse og prestasjonsangst ispedd brå omslag fra fattigdom til feite honorarer. Når partyet er over og boken lest, våkner man opp fra et eventyrlig liv og et forfatterskap som ikke har gått ut på dato. En festopplevelse uten bakrus!

Torgrim Eggen er født i Oslo 1958 og debuterte med romanen Gjeld i 1992. I tillegg til toneangivende og kritikerroste samtidsromaner er Eggen aktiv som journalist, essayist og kritiker. Han har tidligere blant annet utgitt dokumentarbøkene Manhattan. Historier om New York (2007) og Berlin. Det 20. århundrets hovedstad (2013). I tillegg til å være musikkviter og kunstskribent er han science fiction-entusiast og har leflet med sjangeren selv, blant annet i Hilal (1995).

Torgrim Eggen intervjues om sin kritikerroste Axel Jensen-biografi i podcasten Boktips. Les mer om det her: https://www.boktips.no/dokumentar-og-samfunn/podcast-4-eggen-tenold-ostli/

-Foto-Grethe-Nygaard

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.