Følg Cappelen Damm

Bringer norsk black metal inn i varmen

Pressemelding   •   mar 20, 2015 07:45 CET

Ny bok: Harald Fossberg «Nyanser av svart. Historien om norsk Black Metal».
Fotografier ved Paal Audestad.

Norsk black metal, eller svartmetall, ble kjent for det brede publikum tidlig på 90-tallet på grunn av kirkebranner og drap.
– Men stein for stein har sjangeren bygget seg opp til å bli et særnorsk musikkfenomen med høy status i inn- og utland. Ja, nærmest blitt folkeeie, forteller musikkjournalist og forfatter Harald Fossberg.

I dag turnerer norske svartmetallband verden over og selger hundretusener av plater, og regnes blant de største i verden innenfor sin sjanger. På markedene i Mexico har forfatteren funnet piratkopier av t-skjorter og sjeldne konsertopptak med norske band. I Italia sitter metalfans på universitetet og lærer norsk for bedre å forstå tekstene på originalspråket. Norsk svartmetall er blitt stueren, de største bandene har toppet den norske albumlisten, og svartmetallband har også deltatt i Melodi Grand Prix.

I boka går Fossberg bak overskriftene og inn på historien om fremveksten av norsk black metal, som hadde sin begynnelse på tidlig 80-tall. Flere sentrale aktører får fortelle historien med sine egne ord – om hvordan gutter i starten av tenårene rundt om i Norge ble brevvenner og byttet kassetter med hverandre før de møttes og dannet band, om hvordan miljøet vokste, og om hvordan de opplevde «The Black Bang», på godt og vondt.

– Noen rynker på nesen og kaller norsk metal – og da særlig black metal – et eksportprodukt på linje med oppdrettslaks. Kanskje det. Men kvaliteten er det ingenting å si på, sier Fossberg.

Og kvaliteten, de musikalske bragdene, står sentralt i denne boka. Norske black metal-band har ikke fått suksessen servert på sølvfat.

– Det er hardt arbeid. Black metal-miljøet består for det meste av dedikerte musikere som øver i timevis hver dag. Musikken er nemlig ikke en grumsete saus, men raske riff spilt med presisjon og pasjon, sier Fossberg.

Harald Fossberg (f. 1960) er journalist og musikkanmelder i Aftenposten. Han  har et fast musikkprogram på radiOrakel. Fossberg har også bakgrunn som musiker og vokalist (Hærverk, Spacelings, Turboneger m.m.).

Illustrasjonene er ved rockefotograf Paal Audestad. Boka er designet av Trine + Kim designstudio.
Boka lanseres i forkant av Infernofestivalen i Oslo (1.-4. april).

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.