Følg Cappelen Damm

Cappelen Damm utgir boken om Greta Thunbergs historie høsten 2019

Pressemelding   •   feb 04, 2019 10:56 CET

16 år gamle Greta Thunbers kamp for miljøet har fått internasjonal oppmerksomhet. Til høsten kommer boken om Greta og hennes familie i norsk utgave.

16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige ble verdenskjent da hun før parlamentsvalget i fjor startet en sitt-ned-streik. Istedenfor å gå på skolen satte hun seg hver dag ned utenfor Riksdagen. «Ettersom dere voksne blåser i min fremtid, gjør jeg det også», uttalte hun om skolefraværet.

Miljøaktivisten Greta har diagnosen Aspergers syndrom. Hennes lillesøster har diagnosen ADHD.
Foreldrene er den berømte, svenske operasangeren Malena Ernmann og skuespiller Svante Thunberg.
Sammen har de skrevet boken med den svenske tittelen Scener ur hjartet. Cappelen Damm har nå kjøpt de norske rettighetene til boken om Greta og hennes familie. Oversettelsen er i gang og norsk utgave av boken vil være i salg fra høsten 2019.

Om boken har Malena Ernmann sagt: -Denne historien har Svante og jeg skrevet sammen med våre døtre. Det handler om krisen som rammet vår familie. Det handler om Greta og Beata. Og det handler om veien fram til Gretas skolestreik. Men det er fremfor alt en historie om krisen som omgir oss og påvirker oss alle. Den vi mennesker har skapt gjennom vår livsstil.

Kampen for en diagnose
I boken forteller foreldrene hvordan de kjempet med nebb og klør for å få hjelp, før Greta ble diagnostisert med Aspergers syndrom. De ble kastet mellom barne- og ungdomspsykiatri, helsesenter og ulike leger. 
De skriver også hvordan Gretas store engasjement for dyre- og miljøspørsmål har gjort hele familien oppmerksom på klimaendringene og dens effekter.

- Hun har gjort oss klar over at dyr og miljø betyr mye. Og Greta trives godt, hun har funnet seg selv og kan stolt si: «Jeg har asperger og det er kult». Det er så flott å se, sier Malena Ernma

En av verdens mest innflytelsesrike tenåringer
Greta er blitt et ikon for klimaaktivister over hele verden. I november holdt hun to TED-foredrag for TEDxStockholm. Hun ble invitert av FN for å tale på klimamøtet i Polen. I tillegg tok hun nylig toget til Davos i Sveits for å snakke på Verdens økonomiske forum. I desember utropte Time magazine Greta til «one of the world's 25 most influential teenagers of 2018».

«Fridays for future»
Greta streiker fortsatt hver fredag, «Fridays for future» har blitt en global bevegelse.
«Make the world Greta again» står det på plakater andre skoleelever holder frem for å vise sin støtte til Greta. Filmstjernen Arnold Schwarzenegger, Prinsesse Märtha Louise, U2-vokalist Bono og forfatter Ingvar Ambjørnsen er blant de mange som har vist sin støtte til opprøret.

For meg er nesten alt svart eller hvitt
-Jeg har Asperger syndrom, og for meg er nesten alt svart eller hvitt, forteller Greta.
-Folk gjentar stadig at klimaendringer er en eksistensiell trussel og det viktigste spørsmålet av alle. Likevel fortsetter de bare å leve sine liv som de alltid har gjort.
Hvis utslippene må stoppe, må vi slutte med utslippene. For meg er det svart eller hvitt. Det er ingen gråsone når det gjelder overlevelse. Enten fortsetter vi som sivilisasjon - eller så gjør vi det ikke.

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.