Følg Cappelen Damm

Cappelen Damm utgir to bøker av og om Greta Thunberg

Pressemelding   •   aug 14, 2019 07:33 CEST

Greta Thunberg (f. 2003) startet den første skolestreiken i Stockholm i august 2018, noe som var begynnelsen på en internasjonal bevegelse. I 2019 mottok hun Fritt Ords pris sammen med Natur og Ungdom

Greta Thunbergs engasjement og hennes taler har skapt historie,
de er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten - og vår felles framtid.
Tolv av hennes viktigste taler, blant annet de hun holdt i Davos, i FN, i EU-parlamentet og for streikende skolelever, er nå samlet mellom to permer. De utgis 22. august av Cappelen Damm i boken Streik for klimaet.
Ella Marie Hætta Isaksen bidrar med forord i boken.

I tillegg utgir Cappelen Damm boken Huset brenner. Om en familie og et klima i krise
som er skrevet av Malena Ernman, Greta Thunberg, Svante Thunberg og Beata Ernman.
I denne boken får vi historien om hvordan Greta Thunberg ble den hun er i dag. Gretas mor, operasangeren Malena Ernman, forteller om diagnoser og sammenbrudd, men fremfor alt om klimakrisen som påvirker oss alle.

Handler om krisen som rammet familien
I bokens forord skriver Malena Ernman:
-Denne historien har Svante og jeg skrevet sammen med døtrene våre,
og den handler om krisen som rammet familien vår.
Den handler om Greta og Beata.
Men den er fremfor alt en fortelling om krisen som omgir og påvirker oss alle. Den vi mennesker har skapt gjennom måten vi lever på.

80 sider med ny tekst i norsk utgave av boken
Den norske utgaven av Huset brenner, som kommer i salg 22. august, inneholder rundt 80 nyskrevne
sider som ikke var en del av den originale, svenske utgivelsen.
Dette forteller Ernmann om i bokens forord:

-Noen dager før denne boken ble utgitt i Sverige i august 2018, satte vår datter Greta Thunberg seg utenfor Sveriges riksdag og innledet sin skolestreik for klimaet – en streik som fortsatt pågår, både på Mynttorget i Gamla Stan og mange andre steder rundt omkring i verden.
Mye er blitt forandret siden da. Både for henne og for oss som familie.
Noen dager føles det nesten som et eventyr. Denne nye utgaven er en utvidet historie med nye scener fra sommeren 2018 og det som skjedde i begynnelsen av skolestreiken til Greta.

Gir bort pengene de tjener på boken
-Før denne boken ble utgitt første gang, fortalte vi at pengene vi eventuelt vil tjene på den, skal gå til Greenpeace, WWF, Lära med Djur, Fältbiologerna, Kung Över Livet, Naturskyddsföreningen, Barn i Behov og Djurens Rätt, alt dette via en stiftelse vi har opprettet. Og sånn er det. For det har Greta og Beata bestemt, skriver Malena Ernman i bokens forord.

Thunberg fortjener to bøker på høstlisten
-Med ujevne mellomrom dukker det opp visjonære, modige og egenrådige enkeltmennesker på den globale arenaen, mennesker som vil utgjøre en positiv forskjell og drive verden fremover, eller som i dette tilfellet: i en annen retning. I august 2018 bestemte Greta Thunberg seg for å ikke gå på skolen. Handlingen utløste en global bevegelse. Hun inspirerte millioner av skoleelever til å bli mer opptatt av den truende klimakrisen, til å streike for planeten vår, og sammen tvang de makthavere til å lytte. Hvis det finnes et nålevende menneske som fortjener ikke bare én, men to bøker på Cappelen Damms høstliste, så er det Greta Thunberg, sier Knut Ola Ulvestad, forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.