Gå videre til innhold
Christian Borchs nye bok "Konge for sin tid" kan sies å være en skildring av det moderne Norge og nasjonens samlingspunkt.
Christian Borchs nye bok "Konge for sin tid" kan sies å være en skildring av det moderne Norge og nasjonens samlingspunkt.

Pressemelding -

​Christian Borch aktuell med bok om Kong Harald 5. og monarkiets utvikling

Christian Borch er aktuell med den nye boken Konge for sin tid. 
Her tegner han et troverdig bilde av det norske monarkiets utvikling under Kong Harald 5. 
«Monarkiet er blitt en mye viktigere faktor i utviklingen av samfunnet gjennom de 30 årene han har sittet på tronen», sier forfatteren. 

Boken lanseres 18. august.

Utforsker den moderne kongerollen
I boken spør Borch hva det er ved kong Haralds måte å utøve kongsgjerningen på som gjør den så unik. Han forteller historien om tredje generasjon på tronen i verdens eneste folkevalgte monarki, og utforsker den moderne kongerollen
og mannen som fyller den.

Med sitt erfarne journalistblikk går Borch opp sporene etter folkekongen, fra barndommen i USA mens landet han var født til å styre var under tysk okkupasjon, gjennom den lange veien mot ekteskapet og en tidvis turbulent tid på tronen, både for privatmannen og monarken, inntil han står som selve symbolet for alt som binder oss sammen.

Kongens nei ble Borchs ja
Christian Borch forteller at planen opprinnelig var å få et samarbeid med kongen selv, men at det ikke gikk som planlagt.

«En høstdag vandret jeg og min redaktør sammen til kongens slott med en modell for bokprosjektet som vi la frem for to av majestetens medarbeidere. Kongen sa nei. Vi har ennå ikke forstått hvorfor, men tror det har dreid seg om en feiltolkning av hovedmålet. Men, paradoksalt nok – kongens nei ble mitt ja. Nå sto jeg i hvert fall fritt, uten bindinger. Det kongelige hoff har ikke hatt befatning med boken, heller ikke enkeltpersoner med forankring i de indre sirkler. På den måten ble oppdraget mer utfordrende, men også friere og morsommere enn ventet», sier Borch.

Omstendighetene rundt kongegjerningen har endret seg dramatisk
I boken skriver Borch om hvordan det norske samfunnet har endret karakter i Harald 5.s regjeringstid. Som ellers i Europa, er indre motsetninger skjerpet, materialistiske verdier har blitt mer dominerende, krig og konflikt har skapt økt usikkerhet. Kongen har møtt dette med spontan empati, og skaper en indre trygghet der politikken skaper usikkerhet.

Forfatteren viser hvordan kongen og dronningen gjennom mer enn et kvart århundre har tråklet Norge sammen med sølvtråd; det er ikke en flik av nasjonen som ikke har fått en naturlig plass i mønsteret, og både innfødte og innflyttede nordmenn har fått impulser til å oppleve tilhørighet i det norske. Kongeparet har gitt alle en sterk opplevelse av nasjonal identitet.

Kongen og Dronningen har måttet finne sin egen måte å gjøre tingene på. Omstendighetene rundt kongegjerningen endret seg dramatisk i tiden rundt Olav 5.s død: «Like utenfor Norges grenser ramlet plutselig nye konflikter inn over hverandre, gamle sannheter visnet på stilk, kjente verdier slo sprekker. Verden forandret språk, og kongen og dronningen fikk utfordringer av ukjent innhold dumpet rett i fanget. Det fantes ingen bruksanvisning å bla opp i; de måtte bruke seg selv, føle og prøve seg frem», skriver Christian Borch. 

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.