Gå videre til innhold
Dag O Hessen tar opp verdens viktigste spørsmål i ny bok

Pressemelding -

Dag O Hessen tar opp verdens viktigste spørsmål i ny bok

    Karbon - Livets sentrale element
    For å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den, sier Dag O. Hessen i sin nye bok  C - Karbon. En uautorisert biografi. Hessen er professor i biologi og har skrevet en lang rekke vitenskapelige arbeider om temaer innen økologi og evolusjon, samt utgitt flere populærfaglige bøker.

    I høstens bok gir Hessen karbonet sin første uautoriserte biografi, og det er gode grunner til det. Karbon er livets sentrale element, og det meste av livsprosessene i oss og omkring oss involverer karbon i eller annen form.

    Det store spørsmålet om C og kodens framtid
    Essensen i Dag O Hessens fortelling er karbonets livsløp eller kretsløp. Uansett hvilke spor man følger i karbonets kretsløp, leder de alle til slutt fram til det store spørsmålet om C og kodens framtid. For å forstå klimaets utvikling i fortid og framtid må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den. For som Hessen sier; Endringene i C-kretsløpet er ikke noe som vil komme, det er noe vi står midt oppe i. Det er ikke slik at vi "har 15 år på oss", vi har ingen år på oss.

    Klimaendringer kan ikke unngås
    Klimaendringer kan ikke unngås, så spørsmålet er mer hvor dramatiske konsekvensene vil bli. Vi kjenner svaret, vi har fasiten på hvor mye CO2 vi kan slippe ut. Det bør være utgangspunktet. Vi har målet, men vi må snakke om veien dit.

    Det er åpenbart at situasjonens alvor er erkjent politisk og at et teknologisk skifte er i gang, men det går for tregt, påpeker Hessen. -Det kan ikke sies sterkt nok at utslippene må ned nå, og at avvenningskuren blir stadig tøffere og mindre realistisk jo lengre dette utsettes.

    Om vi begynner i dag, vil 8 prosent årlig reduksjon i CO2-utslipp bringe oss i mål. Hvis venter vi til 2018, må årlig reduksjon økes til 11 prosent, så 22 prosent ved oppstart i i 2022 og 90 prosent i 2026.

    Vi ikke bare kan gjøre noe som enkeltindivider, vi bør også gjøre noe. Dette er snakk om moral, ikke moralisme, og det innebærer ikke et nei, men et ja til fremtiden, sier Dag O Hessen. I sin nye bok både forklarer han hvordan ting henger sammen, og hvordan hver og en av oss kan ta ansvar.

Les også Hessens kronikk: Derfor bør du droppe flyturen
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Derfor-bor-du-droppe-flyturen--Dag-O-Hessen-8236127.html

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.