Følg Cappelen Damm

Forfatter bak omstridt og hyllet roman om baskerkonflikten kommer til Oslo denne uken

Pressemelding   •   mai 06, 2019 10:39 CEST

​Fernando Aramburu, en av Spanias fremste samtidsforfattere (Foto: Ivan Giménez / Tusquets Editores)

Fernando Aramburu, en av Spanias mest betydelige nålevende forfattere, kommer til Oslo tirsdag i forbindelse med at hans mye omtalte storverk Fedreland (originaltittel: Patria) nylig utkom i norsk oversettelse.

Med konflikten i Baskerland som omdreiningspunkt, sirkler romanen rundt tematikk som skyld og tilgivelse, hvordan terrorisme angriper kjernen i et samfunn og dets fellesskap, og det kompliserte ved en forsoningsprosess.

Fedreland vekket kraftig debatt da den utkom i hjemlandet, samtidig som den ble hyllet av både kritikere og lesere, «Det Tolstoj maktet i Krig og Fred, makter Aramburu her.», skrev blant annet El Pais.

Den har snart rundet én million solgte eksemplarer i hjemlandet og det er solgt rettigheter for utgivelse i nærmere 50 land. Med det nylig avholdte parlamentsvalget i Spania har romanen fått ny aktualitet.

«Et ekstremt kraftfullt verk. Forfatteren beskriver et mikrokosmos med politiske og sosiale spenninger som med sin tetthet og emosjonelle kompleksitet nok en gang minner oss på hvor overveldende og sterk litteratur kan være.En tvers gjennom imponerende bok.» Die Zeit

«Aramburu, Spanias egen Tolstoj, forsøker å forstå voldens mekanismer, og skriver Baskerlands egen historie. Han gjør det uten å dømme, men ikke uten håp. Jeg tror aldri jeg har lest noe som så hudløst beskriver hva vold gjør med mennesker; deformerer og demoraliserer.» SVT

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.