Gå videre til innhold
GÅR EN MIL OM DAGEN: Forfatter Torbjørn Ekelund har bokstavelig talt tatt beina fatt siden han fikk epilepsi og ble fratatt førerkortet. Foto: Jørn H. Moen
GÅR EN MIL OM DAGEN: Forfatter Torbjørn Ekelund har bokstavelig talt tatt beina fatt siden han fikk epilepsi og ble fratatt førerkortet. Foto: Jørn H. Moen

Pressemelding -

Forfatter og Harvest-grunnlegger Torbjørn Ekelund får fantastisk anmeldelse i The New York Times for "Stiens historie"

Torbjørn Ekelund tar leseren med på en personlig og fascinerende reise gjennom stiens historie, fra de første menneskene vandret nordover etter siste istid og fram til vår tids tilrettelagte turstier. Nå har The New York Times latt seg imponere av Stiens historie (2018) som har fått den engelske tittelen In Praise of Paths - Walking through time and nature.

– Å få en sånn anmeldelse i selveste The New York Times er på mange måter en drøm jeg ikke visste at jeg hadde. Det er så sjelden det skjer, og at det skulle skje med min bok, hadde jeg aldri forestilt meg, forteller Torbjørn Ekelund.

Stiene finnes overalt

Stiens historie handler om å gå, men den handler også om det landskapet vi går i, det som omgir oss, og som det er så mye enklere å legge merke til når man beveger seg sakte. Stiene finnes overalt, i alle land og til alle tider.

– Alle forfattere ønsker å nå ut til så mange lesere som mulig, derfor syns jeg det beste med denne anmeldelsen er at den kanskje kan føre til at enda flere leser boka. I tillegg er det veldig hyggelig at den blir satt pris på i et helt annet land enn Norge. Det sier kanskje noe om at tematikken er universell. At folk liker å gå til fots, at det betyr veldig mye for veldig mange, selv i USA, mener Ekelund.

Ifølge forfatteren er stiene fortellinger om oss. I rom peker de framover, men i tid peker de ofte bakover, mot vår egen historie og de menneskene som først tråkket dem opp.

Høyt nivå på bøker om natur

– Internasjonalt er det stor konkurranse og høyt nivå på bøker om natur, så vi er stolte av Torbjørn Ekelund som både blir utgitt og får god anmeldelse i USA, sier redaktør Mari Bjørkeng i Cappelen Damm.

Stiens historie er også fortellingen om en familie, og om den lille stien de alltid gikk. Ekelund bestemmer seg for å dra tilbake og gå stien igjen, i et forsøk på å komme nærmere svaret på spørsmål han alltid har stilt seg: Hvorfor glemmer vi aldri barndommens stier, hvorfor sitter de i oss livet ut?

En konkret fortelling om eget liv

Stiens historie er en konkret fortelling om mitt eget liv. Jeg prøvde bare å formidle, så presist som mulig, hvordan jeg selv opplever det å gå på stier. At det jeg skriver også gir mening for andre, til og med en anmelder i The New York Times, gjør meg rett og slett veldig glad, sier Torbjørn Ekelund.

Foruten USA er rettigheter også solgt til Tyskland, Spania, Korea, Nederland, Italia, Catalonia og Storbritannia. Ekelund har tidligere utgitt Gutten og fjellet (2017) og Året i skogen. En mikroekspedisjon (2014).

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.