Gå videre til innhold
Frode Grytten om sjenanse og takknemlighetsgjeld

Pressemelding -

Frode Grytten om sjenanse og takknemlighetsgjeld

Titusener har lastet ned BokPods timelange intervjuer med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth og Ingvar Ambjørnsen. Denne uken er det Frode Gryttens tur. Han snakker om Odda, pønk, sjenanse og da faren dukket opp på TV2-nyhetene.


Frode Grytten (f. 1960) debuterte i 1983 med diktsamlinga Start. Siden har han skrevet romaner, noveller, dikt og barnebøker. Bikubesong (1999) ble tildelt Brageprisen og innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, Flytande bjørn (2005) fikk Rivertonprisen og Rom ved havet, rom ved sjøen (2007) ble hedret med Nynorsk litteraturpris og Melsomprisen.

BokPod er timelange intervjuer av Norges viktigste forfattere som lanseres hver onsdag morgen. Du kan gå inn på iTunes og søke etter BokPod, eller du kan lytte på BokPods nettside.

Frode Grytten

Om forfatterdrømmen:
Du vokser ikkje opp i Odda og tenker på at du kan bli forfatter. (…) Første lange fortelling eg skreiv, var den dagen eg hadde sett Chinatown av Polanski (…) Det var en forløper til Varg Veum. Eg kunne vært millionær eg i dag om eg hadde fulgt opp.

Om kunstnere
Kunstnere kan eg få ganske oppi halsen mange ganger. Den dyrkingen av kunstnermyten at alt er lov for kunstnere, at de skal stå fritt og ofte så framstilles kunstnere som de er løftet over resten av verden. Men det syns eg bare er noe herk. Det er ikkje sånn. De må være ordentlig folk. De må bidra, de må være bra folk.

Om pønk
Eyvind Solås ville vise på NRK hvor ille musikken kunne være og viste et innslag om pønk til skrekk og advarsel. Så kom Sham 69, og eg tenkte:WOW, det er noe av de tøffeste eg har sett. Då var eg solgt til pønken. Då pønken kom, hadde han det egalitære i seg, det demokratisk at alle kunne bidra, at kunsten ikkje tilhørte en elite, de som hadde kodene – de som hadde skjønt noe var innafor. Alle måtte komme ned fra gjerdet og bidra. Så musikken var viktig også for å skrive. Det eg har gjort videre står i en takknemlighetsgjeld til det.

For mer stoff om Frode Grytten og de andre forfatterne som blir portrettert i BokPod, følg 

@bokpod.no på facebook og Instagram

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.