Følg Cappelen Damm

Frontsøstrene var ikke apolitiske ofre, hevder forfatter i ny bok

Pressemelding   •   nov 06, 2017 07:00 CET

De norske frontsøstrene har i etterkrigstiden blitt portrettert som unge, apolitiske og naive ofre. "Å ikke anerkjenne deres politiske overbevisning, hvor grusom den enn var i sin fulle utfoldelse, er feil", skriver forfatter Eirik Gripp Bay.

Kaster nytt lys på norske frontsøstre
Eirik Gripp Bay setter de norske frontsøstrenes tjeneste i ny kontekst i sin nye bok Himmlers valkyrjer.

De norske frontsøstrene var kvinner som meldte seg frivillig til tjeneste som sykepleiere i det tyske Røde Kors under andre verdenskrig. De har blitt portrettert som unge, apolitiske og naive ofre. Det mener Gripp Bay imidlertid at det er liten grunn til. Mange av dem var ideologisk motiverte sykepleiere som kjempet innbitt for det de trodde på: Quisling, Hitler og den nasjonalsosialistiske tanke.

Frontsøstrene tjenestegjorde i stor grad som en integrert del av Waffen-SS-divisjonene i øst og vest, eller ved soldathjem, SS-lasarett og i konsentrasjonsleirer. Opplevelsene deres var derfor svært tett knyttet til denne mest ekstreme utøveren av Nazi-Tysklands raseideologiske politikk.

Ofre og overgripere
-For meg har historien om frontsøstrene sluttet å handle om alt det fæle de opplevde. Det er klart at de opplevde grusomme ting; de var en del av en altoppslukende militærkonflikt av proporsjoner vi ikke kan forestille oss. Men de valgte det selv, og mange av dem fortsatte å jobbe for det de åpenbart trodde på – helt til siste slutt. De kjempet beinhardt for sin politiske overbevisning.

De kjempet for sin tro, og de tapte. Å ikke anerkjenne deres politiske overbevisning, hvor grusom den enn var i sin fulle utfoldelse, er feil, skriver forfatter Eirik Gripp Bay.

Boken lanseres på HL-senteret søndag 12/11 kl. 14.


Kontakt forfatteren direkte:

Eirik Gripp Bay
eirik.gripp.bay@gmail.com / 995 74 018
www.frontsøstrene.no

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.