Gå videre til innhold
Hjerteskjærende og viktig om unge papirløse fra Simon Stranger

Pressemelding -

Hjerteskjærende og viktig om unge papirløse fra Simon Stranger

NY BOK: Simon Stranger: De som ikke finnes

– Disse menneskene. De er oss.

Papirløse flyktninger "finnes ikke", men er tettere på oss og vår hverdag enn vi oftest tror. Bare i Norge regner UDI med at det finnes et sted mellom 10 000-30 000 av dem. Simon Stranger viser oss i sin nye ungdomsroman De som ikke finnes hvordan det kan være å leve uten rettigheter og med svinnende håp for framtiden, også i Norge.

i De som ikke finnes møter vi igjen Emilie, hovedkarakteren i Strangers to foregående ungdomsromaner, også de med et sterkt samfunnsengasjement i bunnen. I Barsakh (2009) er hun på ferie med familien sin på Cran Canaria, da hun etter en joggetur oppdager en båt med afrikanske flyktninger drivende med havstrømmene et stykke fra land. Emilie hjelper dem i land og forelsker seg i Samuel, men kan ikke redde ham fra å bli arrestert og senere tvangsreturnert. I Verdensredderne (2012) engasjerer Emilie seg mot utnytting av arbeidere i den tredje verden, bl.a. innen tekstilbransjen.

Nå har Samuel, mot alle odds, kommet seg ulovlig fra Ghana via Amsterdam og til Norge. Det siste Samuel fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum.

– For hundre år siden var det nordmenn som satt i båter på vei over til Amerika, i håp om et bedre liv. Nå er det unge vestafrikanere som setter avgårde på åpent hav, i altfor trange båter. For 70 år siden flyktet nordmenn fra okkupasjonen. Nå er det flyktninger fra Eritrea som drukner, på veien mot Europa, skriver Simon Stranger i sitt innlegg på Forlagsliv.no, som allerede er lest av flere hundre.

Karl Eldar Evang er psykolog og pressetalsmann for Foreningen av tolvte januar, som bl.a. arbeider for å bidra til offentlig oppmerksomhet rundt Norges asyl- og innvandringspolitikk. Kontakt Karl Eldar Evang for ekspertuttalelser vedr. papirløse: karleldar@tolvtejanuar.org, tlf: 992 28 483.

Simon Stranger (f. 1976) debuterte i 2003 med romanen Den veven av hendelser vi kaller verden. Han har siden utgitt flere kritikerroste bøker, både for barn, ungdom og voksne. "De som ikke finnes" (2014) er hans nyeste ungdomsroman, og er den tredje boka om Emilie. De to foregående, Barsakh (2009) og Verdensredderne  (2012), er lik De som ikke finnes politiske romaner preget av sterkt samfunnsengasjement, og er foreløpig solgt for utgivelse til hhv. åtte og fire land. Kontakt Simon Stranger: simon.stranger@mac.com, tlf.: 408 79 927.


Simon Strangers blogginnlegg på Forlagsliv.no
Simon Strangers hjemmeside

Kontaktperson i forlaget:
Turid Oline Hepsø, 404 91 136 / 21 61 75 84, turid.oline.hepso@cappelendamm.no

Beste hilsen,
Informasjonsavdelingen, Cappelen Damm

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.