Følg Cappelen Damm

Høysensitivitet: La sårbarhet bli en styrke

Pressemelding   •   apr 04, 2013 10:46 CEST

Ny bok: Elaine N. Aron - Særlig sensitiv

Sannsynligheten er stor for at du enten selv er høysensitiv eller har et barn, en venn, kollega eller en kjæreste som er det.

Enkelte mennesker får ofte høre at de er for skjøre for denne verden. De har et rikt indre liv og en egen evne til øyeblikkelig å merke til sinnsstemninger i sosiale sammenhenger. De blir ofte overveldet, stresset, er redde og nøler når det gjelder fysiske og sosiale utfordringer.

Ifølge spesialist i klinisk psykologi Elaine N. Aron er dette et medfødt karaktertrekk hos nærmere 750 000 nordmenn. Nå foreligger hennes pionèrverk om høysensitive endelig på norsk.

Fenomenet er ikke noe nytt, den kjente sveitsiske psykiater Carl Gustav Jung beskrev i sin tid sensitivitet som et karaktertrekk.

«Særlig sensitiv» har blitt en bestselger i Sverige og da Svenska Dagbladet skrev en artikkelserie om karaktertrekket fikk de massiv respons av lesere som kjente seg igjen.

- I vår vestlige kultur har ordet «følsom» fått en negativ klang, men høysensitivitet kan være både sårbarhet og en gave, sier Aron. Hun er selv høysensitiv og har lang erfaring med å studere og behandle høysensitive.

- Høysensitive personer har en lavere terskel for å ta inn sinnsinntrykk. Hjernene deres bearbeider informasjon på en dypere måte. Det medfører større sårbarhet, men har også hatt evolusjonsmessige fordeler. De er mer bevisste når de tar risker og er forsiktige i nye situasjoner, sier Aron.

Elaine N. Aron er spesialist i klinisk psykologi og regnes som pioneren innen forskning på høysensitivitet. Hun arbeider i San Francisco og New York.

Forfatteren kommer til Norge i forbindelse med konferansen «Det gode arbeidsliv» i midten av mai. Les mer på nettsidene til Smart Karriere.

For presseeksemplar kontakt: Informasjonsavdelingen i Cappelen Damm. Kristine Kleppo kristine.kleppo@cappelendamm.notlf: 21 61 75 86 /47 37 41 23

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.