Gå videre til innhold
Hva er det i vår fremferd som har tirret den russiske bjørnen? Hvilket forhold er det egentlig Russlands politiske ledelse ønsker å ha til oss? Bernhard L Mohr tar temperaturen på Russland  anno 2020 i sin nye bok "Hva vil russerne med Norge?
Hva er det i vår fremferd som har tirret den russiske bjørnen? Hvilket forhold er det egentlig Russlands politiske ledelse ønsker å ha til oss? Bernhard L Mohr tar temperaturen på Russland anno 2020 i sin nye bok "Hva vil russerne med Norge?

Pressemelding -

​Hva bunner det økte konfliktnivået mellom Norge og Russland egentlig i? Bernhard L. Mohr gir svar i ny bok

Hvorfor har Norge nå tilsynelatende havnet på Kremls dagsorden?

De siste årene har det vært en rekke russiske aksjoner rettet mot Norge og norske interesser.
Spiondommen mot Frode Berg og razzia av Det norske universitetssenteret i St. Petersburg. Hyppige tokt med jager- og bombefly langs Norskekysten og omfattende militærøvelser tett på grensen.

Journalist og redaktør Bernhard L. Mohr har fulgt Russland på nært hold siden årtusenskiftet.
Han er nå aktuell med boken Hva vil russerne med Norge? hvor han blant annet forsøker å gi oss
et svar på hvorfor Norge nå tilsynelatende har havnet på Kremls dagsorden. Mohr tar i boken temperaturen på Russland
anno 2020, og viser oss et land der avstanden ser ut til å øke både mellom lederne og folket, og mellom generasjonene.

Mohr går bak fasadene, og han bryter ned stereotype bilder og lite nyanserte oppfatninger. Som han skriver i boken: «Skal vi ha innsikt i hvordan det russiske samfunnet utvikler seg, er vi nødt til å studere andre aspekter enn hva Putin sier og ikke sier. Vi trenger et mangfold av presis informasjon for å bevege oss bort fra de stereotypiske oppfatningene.»

I boka konsulterer han et bredt utvalg kilder for å forstå hvilket forhold vår store nabo ønsker å ha til oss Han bygger blant annet historiene på samtaler med studenter, musikere og ambassadører og guvernør, journalister, politiske eksperter og forskjellige «jevne russere», unge som gamle.

– Noe av det mest påfallende er hvor lite de jeg snakker med, kjenner seg igjen i fiendebildene som males i de statsstyrte russiske mediene. Unge storbyrussere ønsker seg en ny tilnærming til Europa og tettere forbindelser til land som Norge, sier Mohr.

Mohr leverer også, for å bruke anmelderen i Vårt Lands ord, «skarpe analysar av den norske medieomtalen av Russland».
Han mener Frode Berg-saken er et kroneksempel på den norske «ryggmargsrefleksen» som gjør seg gjeldende i saker som angår Russland.

– Hvis det skjer noe dramatisk mellom Norge og Russland, tenker vi automatisk at det er russerne som har skylda.
Arrestasjonen av Berg ble først tolket som et russisk angrep på norske interesser. Men det viste seg jo heller å handle om et nokså mislykket norsk angrep på russiske interesser, sier Mohr.

Og som anmelder Emil Andre Erstad i Vårt land påpeker: Gjennom boken vil leseren få vel så mye innsikt og perspektiv på oss nordmenn og vårt selvbilde, som på russerne vi leser om. Og det trengs.

Ros fra kritikerne
Hva vil russerne med Norge? har fått flere flotte anmeldelser. Nevnte Emil Andre Erstad i Vårt land mener boken er "velskriven, nyansert og innsiktsfull". Tom Hetland kaller boken "ein nyttig veg­visar til det nye Russ­land og korleis me skal leva med det", og han skriver følgende i Stavanger aftenblad:

«Som dei fleste nordmenn som kjenner Russland frå innsida, har Mohr eit tvisynt forhold til det russiske. Han verken idealiserer eller fordømmer. Mohr underslår på ingen måte dei kritikkverdige og skremmande sidene ved Putins regime. Samstundes prøver han å forstå og formidla korleis verda ser ut frå russisk side.(...) Han leverer ikkje bastante konklusjonar, men framstillinga er til å bli klokare av.»

Se Bernhard L. Mohr og Christian Borch prate om russiske spioner og bombefly langs norskekysten:
https://www.boktips.no/dokumentar-og-samfunn/samfunn-debatt/hva-vil-russerne-med-norge/

Les utdrag fra boken her: 
https://issuu.com/cappelendamm/docs/hva-vil-russerne-med-norge-bernhard-l-mohr?e=0/78134920

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.