Følg Cappelen Damm

Hva vet vi om medisinene vi tar?

Pressemelding   •   aug 28, 2017 13:00 CEST

BRUKTE OVER TO ÅR PÅ BOKEN: Gjennom journalistkallet har Geelmuyden alltid ønsket å gi vesentlig informasjon til folk som har bruk for den.

Visste du at 70 prosent av det norske folk brukte et eller flere reseptmidler i 2016? Eller at mer enn hver fjerde norske 15- og 16-åring bruker smertestillende hver dag eller hver uke? Og at så mange som 500 000 nordmenn benytter seg av sovemedisiner – som er en økning på 100 000 siden 2011.

«Få bøker jeg har vurdert gjennom snart 20 år bør leses med større alvor», skrev Mette Hofsødegård i sin anmeldelse av Pillebefinnende i Aftenposten i går.

Der journalisten og forfatteren tidligere har fått kritikk av vitenskapelige fagmiljøer for sine bøker, høster Niels Chr. Geelmuyden denne gangen ros for å ha en vesentlig bredere kildedokumentasjon med langt flere primærkilder. Med seg på bokprosjektet har han også fått Dr.med. Charlotte J. Haug som fagkonsulent, og sammen har de utarbeidet gode råd om forebygging, selvhjelp og tryggere medisinbruk.

– Pillebefinnende er uten tvil hans beste bok i denne sjangeren, mener redaktør Lise Galaasen, som også har loset Geelmuyden gjennom blant annet bøkene Sunnheten på bordet og Sannheten i glasset.

I Pillebefinnende stiller forfatteren bevisstgjørende og lynskarpe spørsmål ved medisinbruk, forskningsjuks, vanlige medisiners virkemåter og legemiddelindustriens arbeidsmetoder. Og det er ikke slik at Geelmuyden ønsker at vi skal kaste pillene i do, selv fikk han transplantert nyre av kona i 2009 og har siden spist ni piller hver eneste dag.

– Heldigvis er det mange mennesker som har nytte og hjelp av medisinene de bruker. Problemet er at vel så mange, om ikke vesentlig flere, har større ulemper enn fordeler av sin medisinering. Dette og mye annet handler Pillebefinnende om, med fokus på de mest brukte virkestoffene i norsk legemiddelomsetning, sier Niels Chr. Geelmuyden.

Og det er nettopp våre vanligste medisiner forfatteren tar for seg i Pillebefinnende: Smertestillende, blodtrykksmedisiner, sovepiller, blodfortynnende, kolesterolsenkende, antibiotika, antidepressiva og ADHD-medisiner, p-piller, syredempende (protonpumpehemmere) og potensmidler.

– Flere forskere har dessverre fastslått at legemiddelbruk nå er blitt den tredje vanligste dødsårsaken både i Europa og USA, sier Geelmuyden.

Over to år har han brukt på høstens bok. Det har vært en slitsom, men viktig reise. Gjennom journalistkallet har han alltid ønsket å gi vesentlig informasjon til folk som har bruk for den.

For mer info, sjekk her

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.