Følg Cappelen Damm

Hvordan overvinne dørstokkmila og komme seg ut i naturen med barna

Pressemelding   •   okt 15, 2015 08:30 CEST

– Ruskevær? Nei, gjelds ikke. Er det noe småbarnsperioden har lært oss, så er det at det ofte er bedre å være ute enn å være inne, sier forfatterne av Harvest Hakkespettbok.

Men dørstokkmila gjelder jo for alle aldersgrupper, så hvordan gjør man det egentlig? Torbjørn Ekelund, Simen Tveitereid, Kjetil Østli og Anders Aakre, eierne av nettstedet Harvest og forfatterne av boka, tror god planlegging er en viktig nøkkel. Og masse øving med de man skal ha med seg.
– Fortell barna om den planlagte turen så tidlig som mulig. Selg inn turen med noe du vet barna liker. Gi den et kult navn! tipser forfatterne.

Det er også lurt å pakke kvelden før, og de voksne bør enes om en felles kjøreplan. Utallige turer er stoppet eller amputert grunnet voksnes ubesluttsomhet. Og selv om mange liker rolige helgemorgener med god frokost og Barne-tv, må man ha i bakhodet at for mye av det gode kan gjøre det vanskeligere å bryte opp. 
– Er ungene vanskelige å kle på når man skal ut, er det kanskje fordi de synes det er vanskelig å forlate TV-en, tror forfatterne. – Og ikke la det gå for mye tid med påkledning. Du er sjefen. Brekk klærne på om du må. Vel ute er de fleste glade, forsikrer de.

For når sekkene er pakket og troppene er samlet og hele familien traver innover i skogen, langs sjøen eller opp på fjellet, da er det alltid en ro som senker seg. Men husk, ønsker du gode turopplevelser med familien må du også regne med noen dårlige. Barn er mennesker de også, og noen ganger har de rett og slett ikke dagen. 

I boka får man fine tips til hva man kan finne på av morsomme og lærerike aktiviteter, tilpasset alle de fire årstidene, med små og store historier, bilder, lure tips og turforslag.

Hva med vannsafari på senhøsten? Foreldre tror ofte at flate, tørre veier er best for barn. Men barn elsker å bevege seg utenfor allfarvei, da glemmer de at de er slitne. En sti i skogen er ikke bare en sti på senhøsten, den er en liten bekk med små demninger og strie strømmer. Hvor dypt er det? Er gummistøvlene høye nok? La barna prøve. Rist i trærne når andre går under.
– For små barn er senhøsten som en eneste stor godtepose, sier forfatterne. – Å være litt våt i skogen har aldri skadet noen.


 

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.