Følg Cappelen Damm

JØRN LIER HORST BLIR FESTIVALFORFATTEREN PÅ KRIMFESTIVALEN

Pressemelding   •   des 01, 2016 14:48 CET

Jørn Lier Horst blir Festivalforfatter for Krimfestivalen 2017. De første utenlandske krimforfatterne er også klare: Jussi Adler-Olsen, John Hart og Camilla Läckberg. De siste årene har vært en gullalder for nordisk krim. Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette nordisk krim inn i et internasjonalt perspektiv. Krimfestivalen ble for første gang arrangert i 2012 og ble umiddelbart en stor suksess. Bl.a. har The Guardian trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

Festivalforfatteren

I 2014 begynte Krimfestivalen å utpeke en forfatter det skulle være spesielt fokus på. Det året var det Karin Fossum som ble Festivalforfatteren. Året etter var det Gunnar Staalesen, og i år var Jo Nesbø Festivalforfatteren. I 2017 er det altså Jørn Lier Horst som er denne æren til del. Siden Jørn Lier Horst også skriver svært populære krimserier for barn og unge, vil Krimfestivalen i år arrangere innslag for barn og unge lørdag 11. mars.

Informasjon om forfatterne:

Jørn Lier Horst (f. 1970)

Jørn Lier Horst regnes med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting som en av Norges fremste krimforfattere. Han har tidligere jobbet som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Han sluttet i politiet i 2013 for å kunne skrive på heltid. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet.

Lier Horst fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011. I 2012 mottok han Vestfold fylkes Litteraturpris, samt Rivertonprisen og prisen for beste skandinaviske krim, Glassnøkkelen.

Jørn Lier Horst har også stor suksess med ungdomskrimserien Clue på Kagge forlag, som nå har et totalopplag på over 300 000 eksemplarer, og med barnebokserien om Detektivbyrå nr. 2 (Gyldendal), som er solgt til 17 land, sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes.

Aktuell med: Når det mørkner, Sjøormgåten og Operasjon spøkelse

Forfatterne

Krimfestivalen 2017 begynner å ta form, og disse forfatterne er til nå bekreftet. Hver uke fremover vil vi avsløre flere av forfatterne til Krimfestivalen 2017.

Jussi Adler-Olsen (f. 1950)

Jussi Adler-Olsen er kåret av leserne til Danskernes Yndlingsforfatter i 2011, i 2012 og i 2013. Adler-Olsen er tidligere forlagsdirektør og sjefredaktør. Han debuterte med thrilleren Alfabethuset i 1997 (på norsk 2014). Siden har han skrevet flere kritikerroste romaner. Bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest leste krimserie, og de er internasjonalt solgt i mer enn 12 millioner eksemplarer. Fasandreperne og Flaskepost fra P ga forfatteren prisen for Årets beste danske spenningsroman, Læsernes Bogpris og Glassnøkkelen 2010. For Journal 64 fikk Adler-Olsen den prestisjefylte prisen De Gyldne Laurbær.

Aktuell med: Washingtondekretet

John Hart (f. 1965)

John Hart (født 1965 i North Carolina) har solgt et sekssifret antall bøker i Norge og er den eneste forfatteren som har vunnet den høythengende Edgar-prisen for beste roman to ganger på rad. (Det siste barnet og Ved elven). Hans bøker er oversatt til 30 språk og solgt til over 70 land. Hart gjør spenning til stor litteratur med sin poetiske penn og overbevisende skildringer av dypet i mørke menneskesinn og avsidesliggende samfunn i sørstatene. John Hart bor i Virginia hvor han skriver på fulltid.

Aktuell med: Syndens forlatelse

Camilla Läckberg (f. 1974)

Camilla Läckberg (født 1974 i Fjällbacka) er siviløkonom og bosatt i Stockholm. Hun debuterte som kriminalforfatter i 2003 med Isprinsessen, som hun vant Le Grand Prix de Littérature Policière og Le Prix Polar International for. Hun har siden skrevet ni romaner om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström i idylliske Fjällbacka på den svenske vestkysten. Romanene Predikanten(2005) og Steinhuggeren(2006) ble nominert til Årets bästa svenska deckare. I 2006 ble hun tildelt Folkets litteraturpris. Camilla Läckbergs bøker utgis i 55 land på 37 forskjellige språk. Hun har solgt 1,2 millioner bøker i Norge og 12 millioner på verdensbasis.

Aktuell med: Løvetemmeren

Kontaktperson i Cappelen Damm: Knut Gørvell
knut.gorvell@cappelendamm.no og 975 63 928

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.