Følg Cappelen Damm

Kazuo Ishiguro fikk nobelprisen i litteratur

Pressemelding   •   okt 05, 2017 15:02 CEST

Ishiguros roman "Resten av dagen" ble hedret med Booker-prisen. I dag vant den engelske forfatteren Nobelprisen i litteratur for hele sitt forfatterskap. Foto: Geraint Lewis / Writer Pictures / NTB scanpix

Nobelprisen i litteratur for 2017 gikk til Kazuo Ishiguro.

Nobelprisen i litteratur for 2017 tildeles den engelske forfatteren Kazuo Ishiguro, som i romaner med stor emosjonell kraft har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av forbindelse med verden, heter det i Akademiens begrunnelse.

Cappelen Damm er stolt over å være prisvinnerens norske forlag.
Alle Ishiguros bøker er oversatt til norsk, og nå trykkes det nye opplag.


Anne Fløtaker er Ishiguros norske redaktør.
-Jeg ser på dette som en hyllest til romankunsten. Jeg er fantastisk glad. Ikke minst fordi det viser at det i lengden lønner seg å satse på kvalitet og holde fast ved forfatterskap. Vi har utgitt alle Ishiguros bøker helt siden starten i 1985. Og det er spesielt gledelig at et så kresent forfatterskap med så vidt ulike bøker både treffer både kritikere og lesere og nå også Nobel-komiteen.

Ishiguro har skrevet sju vektige romaner som til tross for en ytre ulikhet alle har den samme kjernen av noe dypt menneskelig, samtidig som han forteller en historie som griper tak i leseren og holder henne i et mildt og kjærlig, men i aller høyeste grad fast, grep. Jeg har truffet Ishiguro flere ganger og det som nesten gleder meg aller mest er at denne tvers igjennom elskelige, oppmerksomme og beskjedne mannen får den anerkjennelsen han fortjener.Jeg er helt sikker på at prisen vil åpne forfatterskapet hans for en ny generasjon av lesere. Og jeg misunner dem som skal få lese ham nå for første gang, de har mye å se frem til, sier Fløtaker.

Født i Nagasaki
Kazuo Ishiguro er født i Nagasaki i Japan i 1954 og kom til England fem år gammel. Han ble britisk statsborger i 1982. Ishiguro bor i dag i London. Han har skrevet sju romaner og en novellesamling. Alle er utgitt på norsk, oversatt av Kari og Kjell Risvik. Ishiguros forfatterskap har innbrakt ham en rekke litterære priser, inkludert Bookerprisen, og han er oversatt til et tjuetalls språk.

Filmatiserte bøker
De to mest kjente bøkene til Ishiguro er Resten av dagen og Gå aldri fra meg.
Ishiguro fikk Bookerprisen for Resten av dagen i 1989 .
Den ble filmatisert i 1993 med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollene.
Også Gå aldri fra meg er filmatisert.

Nye opplag
En kjempe begravd er den siste boken av Ishiguro som kom ut på norsk. Den ble utgitt i 2016. Nå vil Cappelen Damm trykke nye opplag av alle bøkene i forfatterskapet.


BØKER

Oversikt over Ishiguros bøker:

Skumring over landskapet 1985

Kunstner i den flytende verden 1987

De utrøstelige 1995

Tilbake til Shanghai 2000

Resten av dagen 1990

Gå aldri fra meg 2006

Nokturner 2012

En kjempe begravd 2016

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.