Gå videre til innhold
Knut Hauglands egen historie fra kampen om tungtvannet

Pressemelding -

Knut Hauglands egen historie fra kampen om tungtvannet

Tungtvannsaksjonen sett fra innsiden
NRKs populære serie Kampen om tungtvannet har skapt ny interesse for dramaet som utspant seg rundt Hydros tungtvannsfabrikk på Vemork under andre verdenskrig. Knut Haugland (1917-2009) var en av de sentrale aktørene i den dramatiske aksjonen. Han var også en av de høyest dekorerte norske offiserene fra andre verdenskrig.

Haugland bar på de eventyrlige historiene fra krigen hele sitt liv, først da han var blitt 90 år bestemte han seg for å fortelle. I 2007 samarbeidet han med Svein Sæter om å skrive Operatøren, som ble utgitt første gang i 2008. I boken gir han leserne beretninger fra et langt og svært innholdsrikt liv. Nå foreligger de streke skildringene i pocket-utgave.

Skulle knuse Hitlers våpenprosjekt
Som telegrafist og del av sabotasjegruppen Grouse overvintret Haugland på Hardangervidda. Oppdraget var å bidra til å knuse Hitlers mest fryktede våpenprosjekt.
-Vi visste knapt hva tungtvann var, og ante ikke hvordan det kunne brukes. Atombomber hadde vi aldri hørt om, sier Haugland i biografien Operatøren.
Uten Knut og hans krigskameraters innsats under tungtvannsaksjonen kunne Hitler skaffet seg sin atombombe, og forløpet av krigen ville blitt et helt annet.

Deltaker på Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon
Etter krigen ble Haugland del av nok et viktig kapittel i verdenshistorien. Som telegrafist på Kon-Tiki-ekspedisjonen opplevde han nye eventyr.

Boken er også tilgjengelig som lydbok:
https://www.cappelendamm.no/_dokumentar/historie/o...

Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.