Gå videre til innhold
Kvinnen bak fredsprisen får sin rettmessige plass

Pressemelding -

Kvinnen bak fredsprisen får sin rettmessige plass

Nobels fredspris er blitt kalt verdens «mest ærefulle pris».  Prisen, som er blitt delt ut siden 1901, har gått til fredsforkjempere og menneskerettighetsforkjempere over hele verden. Martin Luther King, Aung San Suu Kyi og Dalai Lama er blant dem. Deres historier er velkjente for oss. Mindre kjent er historien bak fredsprisen. I Anne Synnøve Simensens nye bok Kvinnen bak fredsprisen. Historien om Bertha von Suttner og Alfred Nobel får vi vite mer om hvordan Bertha var hoveddrivkraften i dialogen mot fredsprisen.


Alfred Nobel og Bertha von Suttner møttes i Paris i 1875. Dette var begynnelsen på et langt vennskap og en omfattende korrespondanse, hvor de to diskuterer krig og fred. Hun ble en ledende skikkelse innen fredsbevegelsen, mens han hevdet at hans oppfinnelse kunne forhindre krig ved å skape en slags terrorbalanse. På Nobels dødsleie i 1896 førte han inn fredsprisen i sitt testamente. Ni år senere mottok von Suttner som første kvinne prisen på grunn av sitt fredsarbeid og sin roman Ned med våpnene

Med innlevelse og innsikt forteller Anne Synnøve Simensen i Kvinne bak fredsprisen om unnfangelsen av ideen som ble til Nobels fredspris, verdens mest prestisjetunge pris.




Anne Synnøve Simensen (f. 1968) er cand.philol. fra NTNU i Trondheim og The University of Wisconsin, USA. Hun har arbeidet som skuespiller og frilansjournalist, og har særlig skrevet mye om kvinners situasjon i land som Zambia, Vietnam, USA og Kina.

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.