Følg Cappelen Damm

Marte Spurkland fikk Bokhandelens sakprosapris

Pressemelding   •   jun 01, 2018 14:33 CEST

"De levende eksemplene har alltid vært viktige i samtalen om skolen. Vi trenger å se skolen fra innsiden», skriver Peder Kjøs i sitt forord til Klassen. Simon Malkenes beskrev nylig urolige skoletimer og skapte debatt. Spurkland byr også til debatt

Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening deler årlig ut en sakprosapris til en ung, lovende forfatter. Prisen er på 50 000 kroner. Årets pris gikk til Marte Spurkland for hennes kritikerroste bok Klassen. Fortellinger fra et skoleår.

Årets vinner sto klart over de andre nominerte, sa jurymedlem Espen Søbye.
I juryens begrunnelse het det blant annet: Spurkland har fulgt sju elever og læreren deres gjennom ett år. Elevene er ikke ressurssterke, de kjemper for å bestå og for å bli noe i livet. Det er en tradisjon i norsk litteratur å tegne nidportretter av lærere. Aleksander Kiellands lærer som plager lille Marius med flere byer i Belgia har mange etterfølgere. I Spurklands bok er læreren en helt. Originalt! Og elevene med all sin kulturelle, sosiale og mentale balast blir verken infantilisert, sett ned på eller gjort til stakkarslige offer. I Spurklands bok er de beskrevet med bortoverblikk, som likeverdige deg og meg. Det er befriende!


Fiktive karakterer i Skam
Klassen
tar deg med på innsiden av en normal, men lite omtalt norsk skolehverdag. Og, som Marte Spurkland påpeker i bokens forord, er elevene hun skriver om vanligvis ikke så synlige i medienes fortellinger fra skolen.

Disse elevene "dukker opp som fiktive karakterer i NRK-suksessen Skam og i låter av rapgruppa Karpe Diem. Kanskje sender de et leserinnlegg til Aftenpostens SiD-spalte, men ofte har de ikke noen stemme i offentligheten".


Skolens egentlige hovedpersoner har ordet

Klassen. Fortellinger fra et skoleår ble nominert til Brageprisen 2017, og i Bragejuryens bedømmelse ble det trukket frem at «Spurkland makter å gi et klokt og aktuelt innsyn i vilkårene vi setter for selve livet, i et klasserom».


Boken har mottatt en rekke strålende anmeldelser. Umulig å ikke bli rørt av Marte Spurklands «Klassen», skrev Marius Wulfsberg i Dagbladets anmeldelse. Gunnar Kagge fra Aftenposten trakk frem at «historien om Anette og de syv elevene er like fengende som en god oppvekstroman. (...) Ingen kan være uberørt av de sterke historiene». Knut Hoem i NRK pekte på at «Marte Spurklands rapport fra et skoleunivers treffer midt i planeten.» Videre skriver Hoem at «Debatten av skolen blir ofte ført av mennesker som er langt unna klasserommet. I denne boken er det, til en forandring, skolens egentlige hovedpersoner som har ordet.»

For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.