Gå videre til innhold
Oscarvinner Torill Koves Tråder er en gripende og gjenkjennelig fortelling om tilknytning, omsorg og løsrivelse, som skildres både i bokform og som animasjonsfilm
Oscarvinner Torill Koves Tråder er en gripende og gjenkjennelig fortelling om tilknytning, omsorg og løsrivelse, som skildres både i bokform og som animasjonsfilm

Pressemelding -

Norsk Oscarvinner med nytt mesterstykke: Tråder

Oscarvinner Torill Kove er både bok- og filmaktuell. Tråder er en gripende og gjenkjennelig fortelling om kjærlighet og tilknytning – kanskje særlig mellom mor og barn, som skildres både i boken som nå foreligger og i animasjonsfilmen som skal lanseres under kortfilmfestivalen i Grimstad 14.-18. juni. Torill Kove, som bor i Canada, vil da være til stede.


Maslows behovspyramide
Tråder er en usedvanlig vakker fortelling om tilknytning og kjærlighet. Den gir en symbolsk fremstilling av tilknytningen mellom foreldre og barn, der Kvinnen i historien hopper opp etter en tråd. Tråden fører henne til et barn. Fortellingen er løst knyttet til Maslows teori om menneskelige behov, beskrevet som en pyramide (1943); en teori som begynner med grunnleggende fysiske behov, deretter trygghet, sosiale behov, selvtillit og selvrealisering.

Bok over samme lest som filmen
Torill Kove, som selv har en adoptivdatter, sier dette om historien som skildres i Tråder:
«En kvinne blir løftet opp og avgårde av en rød tråd, og lander et sted langt hjemmefra. Tråden leder henne til et lite barn som sitter alene i et øde område. Barnet, som holder den andre enden av tråden, er engstelig og kontaktsky. Kvinnen tar etter hvert barnet til seg og de er bundet sammen av denne tråden og også beskyttet innenfor rammen av en fleksibel boble som har dannet seg rundt dem. Vi følger disse to gjennom barnets oppvekst og gjenkjennelige minepæler som å lære å gå, leke, bli mer selvstendig, mestre utfordringer og finne venner. Etter hvert løsnes tråden og barnet forlater boblen.»

Film er uten ord og bok med sparsom tekst
Filmen Tråder er produsert av Microfilm i tett samarbeid med Torill Kove. Den har premiere under kortfilmfestivalen i Grimstad 14.-18. juni. Filmen er ordløs. Boken har også sparsom tekst. Det er illustrasjonene som taler og forteller.

Torill Kove
Torill Kove (f. 1958) er noe så sjeldent som en norsk Oscarvinner. I 2007 ble hennes animasjonsfilm Den danske dikteren tildelt Oscar for beste kortfilm. Hun har også skrevet og illustrert bildebøkene Min bestemor strøk kongens skjorter (2000), Den danske dikteren (2007), Moulton og meg (2014) og nå Tråder. I tillegg til flere egne filmer har hun hatt regien på den første langfilmen om Albert Åberg; Hokus Pokus Albert Åberg (2013). Torill Kove har ellers illustrert Henrik Hovlands tre bøker om krokodillen Johannes Jensen, som jobber på ligningskontoret.

Les mer om Torill Kove på Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Torill_Kove

Les mer om årets kortfilmfestival i Grimstad: http://kortfilmfestivalen.no/

Kontakt i forlaget: Anne Østgaard: anne.ostgaard@cappelendamm.no / Mobil 971 64 649

Emner

Kategorier


For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.