Gå videre til innhold
Ny antologi byr på bitende klimakritikk, kunst og litteratur

Pressemelding -

Ny antologi byr på bitende klimakritikk, kunst og litteratur

Kjente profiler sammen mot dagens klimakurs.  

Neste uke lanseres SNU – brev til klimagenerasjonen, en annerledes bok om klimakrisen, som rommer både dikt og noveller, kunst, satire og provokasjoner, essayistikk, samfunnskritikk og reportasje, foto og tegneserier.

Åsne Seierstad, Aleksander Melli, Nora Ceciliedatter Nerdrum og Simen Ekern er bokens redaktører. De ønsker å bidra til økt debatt og engasjement rundt klimaspørsmålet, og går nye veier for å formidle klimaalvoret. Norge trenger en snuoperasjon i klima- og oljepolitikken, og antologien samler en lang rekke stemmer, kjente og mindre kjente, som støtter denne tanken. Knut Nærum, Jens Ulltveit-Moe, Dag Sørås, Gro Dahle, Johan Harstad, Dag Olav Hessen, Øyvind Rimbereid, Karen O’Brien, Tale Næss og Torbjørn Rødland er blant noen av profilene som bidrar.

I boken kan du også se Morten Traaviks forslag til den endelige løsningen på klimaspørsmålet, Jørgen Randers essay ”Er det for sent?”, Arne Johans Vetlesens refleksjoner om ”den preapokalyptiske ensomheten”,  Flu Hartbergs ”Kortreist klimakomikk”, og mye, mye mer.

-Boka har ingen løsning på klimakatastrofen, men den er et forsøk på å endre hvordan vi snakker om den. Debatten om hvordan klimakrisen kan løses kan ikke enten være vitenskapelig, eller politisk, eller kunstnerisk. Den er nødt til å være alt dette på en gang. Ved å sette sammen bidrag fra forfattere, naturvitere, kunstnere, polemikere, journalister, humanister, realister, pessimister og optimister vil vi finne fram til andre måter å snakke om klima på. Denne boka er et forsøk på å snu, sier Simen Ekern.

Boken er et Norsk klimanettverk-prosjekt, med utgangspunkt i et voksende folkelig engasjement for en klimavennlig snuoperasjon i olje- og energipolitikken. 

Bøkene er trykket på avkapp fra andre bøker, alle utgave er derfor forskjellige og de har hvert sitt helt unike omslag. Alle involverte har arbeidet honorarfritt og utsalgspris er kr 100,-.

 

Slik avsluttes boken, med Simen Sætres bidrag:

når jeg tar alt dette

inn over meg

faller alt på plass

og jeg får den fantastiske tanken

at vi nordmenn faktisk kan

gjøre noe

 

at vi kan

nedkjempe korrupsjon

og

bryte ned diktaturer

og

trygge velferdsstaten

og

løfte mennesker opp av fattigdom

og

møte klimakatastrofen

 

bare ved

å pumpe

enda

mer

olje

Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.