Gå videre til innhold
Nasjonens antiborgere: Fordommene mot mormoner, jøder og jesuitter var til tider svært utbredte og eksplisitte, også blant mange av samfunnets ledende aktører og institusjoner.
Nasjonens antiborgere: Fordommene mot mormoner, jøder og jesuitter var til tider svært utbredte og eksplisitte, også blant mange av samfunnets ledende aktører og institusjoner.

Pressemelding -

Religiøse minoriteter som samfunnsfiender i Norge

Nasjonens antiborgere
– Av historien har vi lært at vi ikke skal tåle litt antisemittisme. Vi skal ikke akseptere noe antisemittisme, sa statsminister Erna Solberg da hun talte under 75-årsmarkeringen for deportasjonen av norske jøder i forrige uke.

I boken Nasjonens antiborgere tar forfatter Frode Ulvund for seg hvordan de religiøse gruppene jøder, mormoner og jesuitter ble ansett som fremmede, politisk farlige og uønskede i Norge i perioden fra 1814 til full religionsfrihet ble innført i 1964. Som antiborgere – motsatser til gode norske borgere – spilte disse politisk og religiøst utstøtte gruppene en viktig rolle for den norske selvforståelsen og i definisjonen av en norsk identitet.

Upålitelige og samfunnsoppløsende krefter
Fordommene mot de religiøse minoritetene var til tider svært utbredte og eksplisitte, også blant mange av samfunnets ledende aktører og institusjoner. Det handlet om at gruppene hadde konspiratoriske og politiske ambisjoner som utfordret statens suverenitet, at de hadde lojalitet til andre makter eller lovsystemer, og at de representerte upålitelige og samfunnsoppløsende krefter. Dette var internasjonale forestillinger som sirkulerte på tvers av landegrenser.

Temaet i boken har ikke bare historisk relevans, men også aktualitet i en samtidig debatt om religiøs annerledeshet, og i debatten om hvilken samfunnsfare religiøs pluralisme representerer.


Kontakt forfatteren direkte:

Frode Ulvund
Professor i historie ved Universitetet i Bergen
Frode.Ulvund@uib.no / 99519775

Emner

Kategorier


For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.