Følg Cappelen Damm

Revolusjonerende om tarmens betydning for følelsene

Pressemelding   •   feb 06, 2017 08:15 CET

I Hjernen og tarmen presenterer Emeran Mayer oppsiktsvekkende forsking på hjerne og tarm.

Leste du Sjarmen med tarmen og vil vite mer om hvilken påvirkning tarmfloraen har på hjernen din? I bestselgeren Hjernen og tarmen forteller dr. Emeran Mayer om den skjulte og komplekse samtalen som hele døgnet pågår mellom tarmens mikroorganismer og hjernen, og gir oss revolusjonerende kunnskap om hvordan tarmbakteriene styrer humøret, magefølelsen og valgene vi tar.


Science fiction
– For bare noen få år siden ville det ha virket som science fiction. Men ny vitenskap bekrefter at hjernen, tarmene og mikroorganismene i tarmene snakker sammen ved hjelp av et felles, biologisk språk, skriver Mayer, som er professor ved universitetet i California, og en av verdens fremste fagpersoner på feltet.

Når denne samtalen forstyrres, kan det bane veien for alvorlige helseproblemer både i kroppen og i sinnet, som matallergier, mageproblemer som irritabel tarm-syndrom (IBS), overvekt, depresjon og angst og nevrologiske sykdommer som Alzheimers og Parkinson. Tarmens beboere – mikrobene – virker altså ikke bare på magens og tarmens tilstand, men også på følelsene våre, og på vår følsomhet for smerte og sosial omgang. Tarmen styrer til og med intuisjonen og mange av beslutningene vi tar. – Hvor utrolig det enn høres, er mikroorganismene faktisk i stand til å påvirke følelsene dine ved å generere og avpasse signaler som tarmen sender tilbake til hjernen, skriver forfatteren.


Tarm i vinden
– Alt vi nå har lært om tarmfloraen, setter spørsmålstegn ved tradisjonelle vitenskapelige oppfatninger, og dette er en av grunnene til at den har blitt gjenstand for så stor interesse og strid, både i den vitenskapelige verden og i media, skriver Mayer.

De fleste som lider av unormale mage- og tarmreaksjoner, har ingen anelse om at fordøyelsesproblemene deres kan gjenspeile den emosjonelle tilstanden. Enda mer forbløffende, sier forfatteren, er det at legene som oftest heller ikke har noen anelse om det. Selv om det forskes mye på tarm, og vi de siste årene har sett en økt interesse for tarm i media, er det fortsatt ikke nok kunnskap rundt tarmhelse. Flere kontrollerte studier på tarmhelse kan blant annet hjelpe oss til å utvikle mer effektive behandlinger for blant annet depresjon.


Nøkkelen til god helse

Boken lærer oss hvordan vi med noen få endringer i hverdagens vaner styrker intuisjonen og immunforsvaret, får bedre humør og psykisk helse og forebygger alvorlige livsstilssykdommer. Basert på den aller siste forskningen viser Mayer oss hvorfor det å vie hjerne/tarm-balansen oppmerksomhet kan være nøkkelen til sunnhet og god helse.

– Tarmfloraen som holder til i grensesnittet mellom tarmen og nervesystemet, er faktisk i en unik posisjon til å knytte det fysiske og psykiske velværet vårt direkte til hva vi spiser og drikker, og i sin tur forbinde følelser og emosjoner med fordøyelsen av maten.


For mer info, sjekk

https://www.cappelendamm.no/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.