Gå videre til innhold
Roy Jacobsen er nominert til Man Booker International Prize. Den svært betydningsfulle prisen går til en nålevende forfatter som gjennom sitt forfatterskap har gitt et særlig verdifullt bidrag til verdenslitteraturen
Roy Jacobsen er nominert til Man Booker International Prize. Den svært betydningsfulle prisen går til en nålevende forfatter som gjennom sitt forfatterskap har gitt et særlig verdifullt bidrag til verdenslitteraturen

Pressemelding -

Roy Jacobsen nominert til Man Booker International Prize

Roy Jacobsens roman De usynlige er nominert til den prestisjetunge litteraturprisen Man Booker International Prize. Det er første gang en nordmenn er nominert til denne prisen.

Opprinnelig var hele 126 romaner nominert til prisen. I eksklusivt selskap med 12 andre forfattere er Roy Jacobsen nå inne på langlisten til den internasjonale Bookerprisen. Innen utgangen av april vil 6 av de 13 forfatterne stå igjen på en kortliste. Til sommeren kåres vinneren, som da mottar over 500 000 kroner. Prisen deles med oversetter av romanen.   

Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene, en generasjonsroman som ble folkelesning. Her skrev han om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden. I De usynlige skriver han om kystproletariatet, fra et miljø han selv har kjent hele livet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, fra 1913 til 1928. Som forfatteren sier: "Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett."

Solgt til 15 land
Roy Jacobsen har mottatt en rekke litterære priser og han har tidligere vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris og den internasjonale IMPAC-prisen. Bøkene hans er oversatt til 31 språk, og rettighetene til De usynlige er foreløpig solgt til 15 land. Ingvild Haugland, leder av Cappelen Damm Agency, kan melde at nominasjonen nå har skapt stor interesse for både De usynlige og Roy Jacobsens øvrige forfatterskap under bokmessen i London som finner sted i disse dager.

Opplag på over 180 000
Norske kritikere roste De usynlige da den ble lansert i Norge, romanen mottok terningkast seks fra en rekke anmeldere. "Roy Jacobsen gjør ikke bare de fine menneskeskikkelsene synlige – for alltid– han gjør leseren klokere. En mesters hånd som gjør det lille stort (...) Roy Jacobsens nye roman griper leseren med et slag og slipper ikke tak før på siste side.", skrev Guri Hjeltnes i VG. Boken ble raskt en bestselger og Cappelen Damm har trykket over 180 000 eksemplar av boken.


Langlisten i sin helhet inkluderer disse romanen:

  • Wioletta Greg (Poland), Eliza Marciniak, Swallowing Mercury (Portobello Books)
  • Mathias Enard (France), Charlotte Mandell, Compass (Fitzcarraldo Editions)  
  • David Grossman (Israel), Jessica Cohen, A Horse Walks Into a Bar (Jonathan Cape)
  • Stefan Hertmans (Belgium), David McKay, War and Turpentine (Harvill Secker)
  • Roy Jacobsen (Norway), Don Bartlett, Don Shaw, The Unseen (Maclehose)
  • Ismail Kadare (Albania), John Hodgson, The Traitor's Niche (Harvill Secker)
  • Jon Kalman Stefansson (Iceland), Phil Roughton, Fish Have No Feet (Maclehose)
  • Yan Lianke (China), Carlos Rojas, The Explosion Chronicles (Chatto & Windus)
  • Alain Mabanckou (France), Helen Stevenson, Black Moses (Serpent's Tail)
  • Clemens Meyer (Germany), Katy Derbyshire, Bricks and Mortar (Fitzcarraldo Editions)
  • Dorthe Nors (Denmark), Misha Hoekstra, Mirror, Shoulder, Signal (Pushkin Press)
  • Amos Oz (Israel), Nicholas de Lange, Judas (Chatto & Windus)
  • Samanta Schweblin (Argentina), Megan McDowell, Fever Dream (Oneworld)

  • Related links

    Emner


    For mer info, sjekk

    https://www.cappelendamm.no/

    Kontakter

    Tone Hansen

    Tone Hansen

    Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

    Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

    Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.