Følg Cappelen Damm

​Sensasjonsroman med braksuksess

Pressemelding   •   sep 16, 2020 13:45 CEST

Gulraiz Sharif (f.1984) er fra Oslo og jobber som lærer. «Hør her’a!» er hans første roman. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Gulraiz Sharif opplever nå braksuksess med sin debutbok Hør her’a! 

Cappelen Damm følte seg modige da de trykket et førsteopplag på 5000 bøker, det er et svært høyt tall for en helt ukjent debutbok.
Men kun få dager etter lanseringen måtte forlaget hastetrykke nytt opplag, og i løpet av få uker i salg er boken nå totalt kommet i et opplag på hele 10 000 eksemplarer. Et uvanlig høyt tall for en totalt anonym debutant. Men boken har engasjert så vel vanlige lesere som anmeldere, og mye tyder på at dette kan bli en av bokhøstens vinnere.


BOKHØSTENS MEST UNDERHOLDENDE NYE STEMME?
«Gulraiz Sharif må være det friskeste pustet i bokhøsten,» skriver NRKs anmelder Anne Cathrine Straume. «Han kan komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer», skrev Ingrid Åbergjord i Aftenposten. VGs anmelder Oda Faremo Lindholm mener Hør her’a! er «skikkelig viktig og god», og «så rørende at jeg måtte gråte meg gjennom de siste kapitlene. Men dette er ingen trist bok, altså. Hør her’a! er først og fremst oppløftende og morsom.» Adresseavisens Stein Roll triller, akkurat som VG, terningkast fem, og kaller boka «ustyrtelig morsom», men påpeker at den også har et viktig alvor: «denne debutromanen (…) bør bli innkjøpt i klassesett på ungdomsskoletrinnet. Det er mye å snakke om og det med en frisk stil som er både kjempemorsom og seriøs!»

ORDFØREREN ANBEFALER
Da VG i sommer spurte Ida Fladen om hun kunne gi leserne et boktips, svarte hun «–Har nettopp lest en bok som jeg synes var helt fantastisk, faktisk en av de bøkene jeg har likt best gjennom livet. Den heter «Hør her’a!» og skrevet av Gulraiz Sharif.» På sosiale media er det stor aktivitet rundt boken, og til og med ordfører Marianne Borgen har lagt ut en bokanbefaling hvor hun skriver «Jeg har nettopp lest denne boka av Gulraiz Sharif. Dette er en spennende, rørende, morsom og varm bok.»

NYTT, SKEIVT OG UVENTA
På forlaget Cappelen Damm kan Marianne Kaurin, som er redaktør for boken, fortelle at hun umiddelbart ble begeistret for manuset til boken:
- Noen ganger, ganske sjelden faktisk, ramler det inn tekster i manus-innboksen til et forlag som man aldri har sett maken til. Tekster som har noe nytt, skeivt og uventa på hver eneste linje og som leseren ikke helt veit hvor er på vei, men som treffer midt i planeten. Hør her’a! av debutant og barneskolelærer Gulraiz Sharif er akkurat en sånn tekst. Det er Tante Ulrikkes vei møter Kongen av Gulset møter Skyskraperengler og Ett øye rødt. Etter å ha lest førsteutkastet kjentes det som om en syttenåring fra Oslo øst hadde fortalt meg denne historien. Den opplevdes som autentisk, organisk og språklig noe helt utenom det vanlige.

FYRVERKERI
Hør her’a! er et fyrverkeri av en roman som treffer lesere i alle aldre. Den skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Her er det sleivspark til alle deler av det norske samfunnet, og ikke minst til innvandrermiljøene. Boken er oppsiktsvekkende frisk i formen. Vi møter Mahmoud, som er snart seksten år. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. 

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.