Gå videre til innhold
Språklig samlings litteraturpris 2014 tildelt Hanne Bramness

Pressemelding -

Språklig samlings litteraturpris 2014 tildelt Hanne Bramness

Språklig samlings litteraturpris for 2014 er tildelt forfatteren Hanne Bramness

Hanne Elisabeth Bramness (1959) er lyriker, barnebokforfatter, oversetter og forlagsredaktør. Hun har fått flere priser for sitt forfatterskap, blant annet Doblougprisen, og har vært redaktør for flere samleutgivelser av norsk og oversatt lyrikk.

Bramnes debuterte i 1983 med diktsamlinga Korrespondanse. Seinere har det blitt åtte diktsamlinger, den siste, Vekta av lyset, i 2013. I tillegg har hun utgitt bøker med dikt for barn, gjendiktet japansk og kinesisk kjærlighetslyrikk og skrevet ungdomsromanen Lynettes reise (2003). Bramness' utgivelser har fått strålende anmeldelser av både norske og utenlandske anmeldere.

Prisjuryen sier blant annet:
Hanne Bramness er ein allsidig lyrikar. Ho skriv sterke og innhaldsrike dikt i eit konkret språk. Bramness får fram det store på små flater og viser fram betydningsfulle kontrastar. Aldri har vel vekta av ingenting hatt ei slik tyngd som i titteldiktet i samlinga Vekta av lyset. Dikta kan innehalde skjebneglimt eller forteljingar, med utgangspunkt i sansane og konkrete bilete skapar Bramness stemningar og rom for refleksjon og undring.

Også språkleg er Bramness allsidig. I forfattarskapen finn ein variasjonar av språkformer og klangar tilpassa kvar enkelt utgiving. Det ser ut til at ho lyttar seg fram til form og stoff med ein ektefølt klang. I diktsamlingane det siste tiåret er det eit poetisk og musikalsk språk som går i lei av radikale bokmålsformer. Tildelinga av prisen til Hanne Bramness er ikkje berre ein hyllest av litterær kvalitet, men òg ein hyllest til eit språkleg mangfald og krafta som finst i det.

Språklig samlings litteraturpris
gis årlig til en forfatter/skribent som bruker et folkelig, radikalt bokmål, og prispengene på 25.000 kroner er renter av Tomas Refsdals litteraturfond. Prisjuryen har bestått av Lise Knudsen, Kongsberg, Margit Ims, Bø i Telemark og Pål Styrk Hansen, Bærum. Prisen har en historie tilbake til 1963, da Mikkjel Fønhus var den første prisvinneren, og deles i år ut for 44. gang. I fjor gikk den til Wenche-Britt Hagabakken. På lista over tidligere prisvinnere står blant andre Hans Børli, Dag Solstad, Laila Stien, Per Petterson, Kjersti Ericsson og Ingvild Rishøi. For ytterligere informasjon om prisen, se www.samnorsk.no.

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.