Følg Cappelen Damm

Talene som inspirerte sin samtid

Pressemelding   •   sep 19, 2013 11:09 CEST

Ny bok: Talens makt. Maktens taler av Bjørn Magnus Berge. Forord av Jonas Gahr Støre. 
Talens makt. Maktens taler tar leserne på en reise gjennom
viktige historiske hendelser og taler samtidig som den gir råd og tips til taleskriverne. 

"Det nye i denne boken er at forfatteren respektfullt introduserer en ofte underkjent person – taleskriveren – og at han kaster lys over taleskriverens verktøykasse.", skriver Jonas Gahr Støre i bokens forord.

 

Å lage gode taler er i første rekke et håndverk.
Forfatter Bjørn Magnus Berge har som embedsmann i Utenriksdepartementet og stabssjef i Europarådet skrevet en rekke taler for andre. I boken loser han oss gjennom et rikholdig repertoar av virkemidler man kan dra veksel på i egne taler. I tillegg til å belyse ulike grep presenterer forfatteren en rekke viktige taler fra fortid og samtid – norske som internasjonale. Han har også inkludert intervjuer med dem som holdt talene, deres taleskrivere, rådgivere eller andre. Boken setter oss slik inn i store historiske hendelser gjennom personer som stod i sentrum for begivenhetene. Berge gir forklaring på hvorfor og hvordan viktige taler ble utarbeidet, og hvilke grep man bruker for å holde tilhørerne fanget.

 

Boken kaster både kulturhistoriske og politiske streif over den offisielle talens historie.

 

"Talen, i sine mange ulike varianter, er fortsatt et grunnstoff i den politiske kommunikasjonen; den holdes for et publikum, den overføres, den stykkes opp og kan gjenbrukes i alle tenkelige elektroniske varianter. Gode taler blir referanser for en politisk kurs og et politisk program. Gode taler blir sitert og spredt, de spiller tilbake på taleren og former bildet vi har av hans eller hennes vilje og kraft." påpeker Jonas Gahr Støre.


 

Vedlagt utdrag fra boken.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.