Følg Cappelen Damm

Trekantdrama om sex, dop og tagging i Groruddalen på 90-tallet

Pressemelding   •   mai 29, 2012 09:00 CEST

I 2010 fikk Øyvind Holen og Mikael Noguchi Kulturdepartementets fagbokpris for boka Hiphop - Graffiti, rap, breaking, DJ-ing. Nå utgir duoen sin første tegneserie og skjønnlitterære utgivelse. I tegneserieromanen Drabant byr Noguchi og Holen på en steinhard fortelling om å vokse opp i Oslos utkant.

 Historien utspiller seg vinteren 1994, samtidig som Vinter-OL arrangeres på Lillehammer. Oslo kommune ruster opp kampen mot graffitimiljøet. Det trues med store bøter og fengsel. For 16 år gamle Fredrik er taggingen, under navnet «Deks», det eneste lyspunktet mellom alle timene han kaster bort på skolen, senteret eller hjemme i blokkleiligheten.
Da Fredrik blir kjent med den eldre maleren «Senc», alias Victor, begynner plutselig store ting å skje. Victor drømmer om å gjøre en «piece» som vil bli beundret for all ettertid, og snart vikles Fredrik inn i et trekantdrama der spraybokser, dop og Victors kjæreste, Camilla, er ingrediensene.
 

-Jeg har ønsket å fortelle en historie om hvordan det kan være å være ung i Groruddalen i nyere tid, men historien kunne like gjerne foregått i en annen by, eller et annet land. Men siden jeg selv er fra Groruddalen, har jeg bitt meg merke i at det knapt finnes noen bøker eller tegneserier som utspiller seg i mitt nærområde de siste 30 årene. Du har selvsagt Christopher Nielsens «Narverne» og Mala Wang-Naveens debutroman, men ellers har jeg måtte gå til rappere for oppvekstskildringer fra det nye Oslo, forteller forfatter Øyvind Holen.

 

Øyvind Holen har tidligere skrevet tre faktabøker om hiphop og én om Groruddalen, og har dessuten skrevet om tegneserier siden han var 17 år gammel. Til daglig jobber han som journalist i Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2. Sammen med dataspillutvikler og illustratør Mikael Noguchi presenterer han nå en meget original grafittifortelling.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.