Følg Cappelen Damm

Velkommen til storslagen 50-årsfeiring for Emil

Pressemelding   •   mai 21, 2013 14:13 CEST

23. mai 1963 skriver Astrid Lindgren i sin dagbok: "Jeg skrev de første små ordene på Emil i Lønneberget". I august samme år leverer illustratør Björn Berg alle Emil-illustrasjonene til den første boka, Emil i Lönneberga, som utkommer i Sverige samme høst. 50 år etter er den lille hjerteknuseren like populær - ikke bare i Sverige, men verden over.

Bøkene om Emil er utgitt i mer enn 50 land, utkommer på 52 språk, og har solgt i over 35 millioner eksemplarer på verdensbasis. Norske barn har regnet Emil som sin egen, helt siden den første boka ble utgitt på norsk i 1964. De norske Emil-utgivelsene har fulgt de svenske tett i tid opp igjennom årene, med sammenfallende utgivelsesår som i Sverige.

Cappelen Damm feirer Emils offisielle fødselsdag 23. mai med
storfint besøk fra Sverige - Astrid Lindgrens barnebarn Nils Nyman kommer, og det gjør også Emil-illustratørens datter, Maja Berg Lindelöw. Nils Nyman er til daglig administrerende direktør i familieforetaket Saltkråkan AB, som forvalter Astrid Lindgrens arv og verker. Maja Berg Lindelöw er forvalter av Bildmakarna Berg AB, som ivaretar arven etter Björn Berg og hans kunstnerkone Eva Gehlin-Berg.

Forlaget arrangerer torsdag formiddag et stort barneselskap i samarbeid med Sveriges ambassade i Oslo. Emil-kalaset foregår i hagen til den svenske ambassadens residens, med inviterte 1. klassinger fra Uranienborg skole. Barna kommer gående i tog til festen, utkledd som Emil, Ida, og andre fra Lønneberget. Festen foregår fra kl 12 til 14, adressen er Inkognitogata 27, inngang Meltzers gate.

Barneselskapet avløses av en panelsamtale om Emil innendørs fra kl 14 for et invitert voksent publikum. I panelet sitter Nils Nyman, Maja Berg Lindelöw, og også konsernsjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, som har diskutert forleggeri med Astrid Lindgren ved hennes kjøkkenbord. Panelsamtalen ledes av John Erik Riley, litterær rådgiver i Cappelen Damm.

For mer informasjon om Emil og hvordan han ble til, se vedlagte word-dokument helt nederst i pressemeldingen, Emil fra Lønneberget - Astrid Lindgren og Björn Berg, 1963 - skrevet av Agnes-Margrethe Bjorvand. Teksten vil bli trykket som etterord i høstens utgivelse Emil fra Lønneberget.

Agnes-M. Bjorvand er fast ansatt som forsker og foreleser ved Universitetet i Agder. For øyeblikket er hun i ferd med å ferdigstille en doktoravhandling om Lindgrens bildebøker. Bjorvand har også oversatt en rekke bøker både om og av Astrid Lindgren.

Se også mer informasjon i ressurslenkene under.


 

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.