Gå videre til innhold
Vitnesbyrd fra Guantanamo vekker oppsikt

Pressemelding -

Vitnesbyrd fra Guantanamo vekker oppsikt

Utsolgt etter en uke
I Norge ble sensasjonelle Dagbok fra Guantanamo utsolgt fra forlaget etter kun en uke i salg. Opplag nummer to er nå trykket og sendt ut til norske bokhandlere. Dagboken er så langt lansert i 21 land, og den gikk rett inn på New York Times' bestselgerliste.

Kritikerne hyller boken
Ikke bare er det overveldende sannsynlig at amerikanerne har herjet med en uskyldig mann i 13 år, Mohamedou Ould Slahi beskriver det vedvarende overgrepet med en humanistisk toleranse som minner om Nelson Mandela, skriver Sven Egil Omdal i Bergens Tidende og gir boken terningkast 5. Dagbok fra Guantanamo "er uten like i vår tids dokumentarlitteratur" skriver kritiker Marius Wulfsberg i Dagbladet. "Boken gir overbevisende stemme til et menneske som får umenneskelig brutal behandling", påpeker Susanne Hedemann Hiorth i Dagens Næringsliv.

Også internasjonalt har boken mottatt ros fra kritikerne. «Dette er et utrolig stykke dokumentasjon, og en helvetes god historie", sa Steve Kroft i 60 Minutes. The New York Times kaller boken gripende og sterk, mens Washington Post påpeker at boken både er nødvendig og engasjerende lesning. Slahis historie fortjener å bli lest av mange, skriver anmelderen i The Independent.  

Historien amerikanske myndigheter ønsket å dekke over
Dette er første og eneste dagboken av en nåværende fange i den beryktede Guantánamo-leiren som er blitt offentlig tilgjengelig. Mohamedou Ould Slahis skrev manuskriptet til boken fra innsiden av fangeleiren for 9 år siden. Slahis advokater kjempet i mer enn 6 år for å få manuskriptet klarert for offentlig utgivelse. Etter årelang juridisk dragkamp hadde boken endelig verdenslansering for to uker siden.

-Endelig er den her, den rystende og bevegende historien som amerikanske myndigheter i årevis har prøvd å dekke over. Mohamedou Ould Slahis prøvelser er et sjokk for samvittigheten, det er det ingen tvil om. Men disse sidene viser også noe annet: en usvikelig tro på vår alles menneskelighet, og på sannhetens  evne til å overstige fengselsmurer og bygge broer. Med knusende skarphet og ikke så rent lite vidd, minner Dagbok fra Guantánamo oss om hvorfor vi har noe som vi  kaller for menneskerettigheter, sier Anthony Romero, direktør for American Civil Liberties Union

“gripping… vivid” The New York Times

"fluent, engaging …. the book is necessary reading…" Washington Post

"Slahi’s story deserves to be widely read. … One can only hope that after light is shed on the horrors he has endured Slahi will be released and finally see justice done." The Independent

Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.