Følg Cappelen Damm

Svaret på framtidens utfordringer ligger hos plantene, hevder italiensk professor.

Nyhet   •   jul 18, 2019 15:47 CEST

Stefano Mancuso mener plantene kan tjene som modell for en ny tid. Han hevder plantene har løsningen på mange av de problemer vi står overfor, og han viser hvordan flere miljø er i ferd med å ta i bruk lærdom fra plantene.

Er planter bedre problemløsere enn mennesker?
Det mener Stefano Mancuso, som er en av verdens ledende forskere på plantenes nevrobiologi.
I den nye boken Planterevolusjonen
 gir han en overbevisende vitenskapelig begrunnelse.

-Ingen kan måle seg med plantene når det gjelder stabilitet og innovasjon.
Deres måte å fungere på er en anvendbar modell og et alternativ å regne med, spesielt i en tid der evnen til å forandre seg og å finne innovative løsninger er en forutsetning for fremgang, sier Mancuso.

Plantelivet mer sofistikert enn tidligere antatt
Mancuso har tidligere skrevet boken Smarte planter.
I den presenterte han en ny innfallsvinkel til planteverdenen. Ved å vise oss plantenes evne til å se, berøre og kommunisere, utfordret han vår forståelse av intelligens, og viste at plantelivet er mye mer sofistikert enn vi har forestilt oss.

Plantene kan gi oss kreative løsninger på nye problemer
Til tross for at planter verken har hjerne eller et sentralnervesystem, «leser» de i enda større grad enn dyr sine omgivelser. De utforsker effektivt og reagerer raskt på mulige ytre farer, og takket være deres desentraliserte kommandolinjer er de i stand til å huske tidligere farlige situasjoner og tilpasse seg nye omstendigheter.

I sin nye bok, Planterevolusjonen, retter Mancuso oppmerksomheten mot plantenes evne til innovasjon, til å huske og å lære, og deres mulighet til å vise oss kreative løsninger på de mest presserende teknologiske og økologiske problemene vi står overfor i dag.

Et eksempel er tilgangen på ferskvann som allerede er et problem i verden, og behovet for å finne nye steder og måter å dyrke mat på. I laboratoriet sitt i Firenze har Mancuso vært med å utvikle et drivhus til havs – The Jelly Fish Barge – der det kan dyrkes matplanter uten ferskvann og uten jord.

Når det gjelder det å være robust og nyskapende, kan ingenting måle seg med plantene.
Planter utgjør 80 prosent av alt levende på jorden, og likevel er det så lett å glemme at disse små, unnselige organismene ikke bare er ansvarlig for livsviktig oksygen, men også for mye vi tar for gitt i vårt moderne liv: medisin, mat og fossilt brennstoff.

-Plantene er inkarnasjonen av en modell som er mye mer motstandsdyktig og moderne enn dyrenes; de er levende representanter for hvordan styrke og fleksibilitet kan kombineres. Deres modulære oppbygning er kvintessensen av vår moderne tid: et samvirkelag uten noen kommandosentral, i stand til fullkommen motstand mot gjentagende katastrofale hendelser uten å miste funksjonsdyktighet, og i stand til hurtig å tilpasse seg enorme miljøendringer, hevder Mancuso. - Når det gjelder det å være robust og nyskapende, kan ingenting måle seg med plantene.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.