Gå videre til innhold
Ung prisvinner - Sunniva M. Roligheten (Foto: © Anna-Julia Granberg/Blunderbuss)
Ung prisvinner - Sunniva M. Roligheten (Foto: © Anna-Julia Granberg/Blunderbuss)

Pressemelding -

22-årig forfattertalent tildeles årets Saabye-stipend

Debutant Sunniva M. Roligheten mottok i dag Saabye-stipendet for romanen Når alt er av papir. En debut som fikk mye oppmerksomhet og gode kritikker – og prisutdeler Lars Saabye Christensen omtaler boken som "et storartet litterært univers."

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets
skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og er på kr 25.000,-.
Årets mottaker er født i 2000 og oppvokst i Larvik. Hun jobbet i Operasjon Dagsverk fra 2018 til 2020, og er nå student. Roligheten  debuterte som forfatter med romanen Når alt er av papir i 2021 og  ble med den nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris.


En forfatter som setter litteraturen i bevegelse

Stipendet ble delt ut under Cappelen Damms pressekonferanse og høstlansering tidligere i dag hvor Lars Saabye Christensen blant annet sa følgende om Rolighetens debut: "Det er en dyp glede hver gang man leser en forfatter som ikke bare makter å bevege leseren, men også setter litteraturen i bevegelse. Kanskje ser vi konturene av en ny eller annen type roman, bygget på det jeg kalte små språkflater, eller mer presist: en roman preget av en utålmodig, episk kortfattethet. Det er også en dyp glede å gi årets Saabye-stipend til Sunniva M. Roligheten."

Original og kritkerrost debut

Når alt er av papir  består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et tema og et fag, i tillegg til en kort innledning. Hvert avsnitt skildrer et av hovedpersonens minner, og starter med “Jeg husker”. Den fikk mye oppmerksomhet og gode anmeldelser da den utkom i fjor. Aftenpostens anmelder Mari Grydeland synes debuten var "imponerende og fortjener mange lesere", og at "Roligheten har skrevet en nådeløs oppvekstskildring som klarer å få en velkjent sjanger, oppvekstromanen, til å føles frisk og interessant". Også NRKs Marta Nordheim la vekt på originalitet i sin lesning av romanen: "Ei forfriskande fornying av den litt slitne sjangeren oppvekstroman. [...] eit utsøkt stykke kunst som ikkje liknar på livet, men som handlar om det.»

Vi gratulerer stipendmottakeren!

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950
Anne Østgaard

Anne Østgaard

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Barne- og ungdomsbøker Barnebøker 97164649

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barnebøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.