Følg Cappelen Damm

30 år siden Kong Olav Vs død. Tore Rems biografi viser oss hvordan Olav Vs liv inneholdt et fascinerende spenn av tider og begivenheter.

Pressemelding   •   jan 16, 2021 17:03 CET

Det er nå 30 år siden Olav Vs død. Tore Rem har satt seg fore å skrive en mest mulig fullstendig historie om den folkekjære kongen, og han er første forfatter som har fått tilgang til Kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet.

Olav V ble kronprins og tronarving til den norske tronen da hans far ble valgt til konge i 1905. 
Han var den første tronarving til den norske trone som vokste opp i Norge siden Olav IV Håkonsson. Hans liv inneholdt et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Søndag 17. januar er det 30 år siden hans død.

Kong Olav hadde en folkelig og jordnær væremåte som gjorde ham populær og gav ham tilnavnet «Folkekongendød».
I høst lanserte Tore Rem første bindet i sin store fortellingen om kongens liv. Olav V var kjent som «Gla’kongen», folkekongen, kongen på trikken. I Rems biografi Olav V. Den fremmed blir vi også kjent med en ganske annen Olav. Det handler om en både sjenert og selvbevisst ungdom, om en tøff skihopper og en dyktig seiler, og etter hvert en stolt far og en forelsket ektemann, samt en kronprins som ønsker å endre historiens gang.

-Jeg har villet skrive en mest mulig fullstendig historie om Olav, forteller Tore Rem, -og underveis har jeg fått tilgang til et lite hav av nye og gamle kilder. Forresten håper jeg også leserne vil glede seg over bildematerialet. Det er både rikt og unikt, og mye har aldri før blitt vist fram i offentligheten.

Det første bindet i Tore Rems store fortellingen om kongens liv
omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania.
Man kommer tett på den famlende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen, og blir kjent med kronprinsen som student ved Krigsskolen og i Oxford. Her er en ung mann som sliter med å finne seg til rette i sin rolle, som gifter seg med sin Märtha og stifter familie. Til sist møter leseren en kronprins som, i opptakten til en ny verdenskrig, har et håp om å endre historiens gang.
Første bind i biografien om Olav V er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli norskere enn de norske.
Og samtidig som Rem tilbyr en rekke mer og mindre ukjente fortellinger om hvem Olav var, fra hans fødsel til 8. april 1940, forteller han historien om Norge. Det handler om en ung nasjon som forventet seg mye av sine ferske kongelige.