Følg Cappelen Damm

Alderdommen i Norge har endret seg vesentlig de siste tiårene

Pressemelding   •   okt 14, 2019 07:29 CEST

Vi liker og si at vi er spreke lenger, men selv om vi blir eldre, er det ikke gitt av vi blir friskere.

Å leve er å eldes. Eldrepolitikk angår derfor ikke bare de gamle, men i høyeste grad også folk som er midt i livet. Middelaldrende i dagens Norge bør ikke late som om det ikke handler om dem. Om kun få år er de «de eldre». Dette påpeker Guro Hoftun i sin nye bok "Eldreliv".

Eldreliv er en bok om å være gammel i dagens Norge – og om å være pårørende.
Hoftun deler sterke og kompliserte fortellinger om mange lange liv, og viser frem det mangefasetterte bildet av det å bli eldre i Norge.

Omsorgbyrden som forskyves
En rød tråd gjennom "Eldreliv" er historien om forfatteren og moren Vesla.
Et mor-datter-forhold der omsorgsbyrden er i ferd med å forskyves. 
«Jeg ville skrive om å være datteren til min mor i en tid da kroppen hennes svikter, mens hodet fortsatt er ungt. Hun som alltid har vært den som har passet på meg, trenger stadig mer hjelp.
Omsorgsbyrden mellom oss er i ferd med å forskyves.», sier Hoftun om boken.

Formidler de gjennkjennbare historiene
Boken er ikke politisk, og den er heller ikke et forsøk på å gi et helhetlig kritisk bilde av hvor det norske samfunnet svikter. Hoftuns mål med "Eldreliv" er å fortelle historier om ulike eldre og pårørendes liv og erfaringer. Hun har oppsøkt og snakket med mennesker, både pårørende og folk som er i alderdommen. Hun viser til statistikk og forskning, og har snakket med eksperter, men først og fremst formidler Hoftun mangefasetterte, men likevel gjenkjennbare historier.

Boka gir humørfylte, alvorlige og ærlige fortellinger om bl.a. Knut Erik (78) og Randi (78) som fant hverandre som voksne, Vesla (82) og venninnene på Costa Blanca, Astrid (83) som har fått dødsdommen, Rukhshana (66) som krever at barna tar vare på henne, og nygifte Olav Thon (96) som ikke ser TV uten å tråkke på ergometersykkelen.

Aldringen skjer så langsomt at du ikke merker den, så sakte at du kan tro den ikke rammer deg, så umerkelig at du lenge kan stritte imot, forakte den, late som den ikke angår deg, sier Guro Hoftun i sin nye bok Eldreliv. Foto fra boklansering hvor Guro Hoftun samtalte med blant annet Astrid Nøklebye Heiberg og Sissel Berdal Haga Thon - som begge er intervjuet i boken.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.