Følg Cappelen Damm

Bragepris til Beate Grimsrud og Jenny Jordahl

Pressemelding   •   nov 26, 2020 18:00 CET

To av årets Brageprisvinnere (Foto: Cappelen Damm)

I kveld ble det kjent at Beate Grimsrud og Jenny Jordahl er tildelt Brageprisen 2020. Grimsrud fikk prisen i kategorien Skjønnlitteratur for romanen Jeg foreslår at vi våkner,  mens Jordahl fikk prisen i kategorien Barne- og ungdomsbøker for tegneserieromanen Hva skjedde egentlig med deg?. Begge bøkene er utgitt av Cappelen Damm.


Første gang en Bragepris tildeles posthumt.
Beate Grimsruds roman Jeg foreslår at vi våkner høstet svært gode kritikker og nådde ut til et stort publikum da den utkom i slutten av april i år. Kort tid etter, den 1. juli, kom den triste beskjeden om at Grimsrud var død etter en tids sykdom. Beate Grimsrud er den første i Brageprisens historie som tildeles prisen etter sin død og det var hennes bror, Bjørne Grimsrud, som tok i mot prisen på vegne av forfatteren:

–Dette er veldig gledelig, jeg tror alle som har stått Beate nær gleder seg stor over dette, samtidig som vi kjenner på sorgen over at hun ikke er her og får oppleve dette. Hun ville ha takket alle som har bistått henne i dette bokprosjektet og gleder seg over at en slik pris vil kunne bringe hennes forfatterskap ut til enda flere lesere.

Et høydepunkt i et originalt forfatterskap
Bragjejuryen understreker i sin innstilling at Beate Grimsrud har etterlatt seg et unikt forfatterskap, og at hennes roman av året er et høydepunkt:

- Vi skulle så gjerne fått anledning til å følge dette unike og fantastiske forfatterskapet i mange år fremover, men slik gikk det dessverre ikke. Vi er derfor svært glade for å kåre Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud, som døde tidligere i år, til vinner av årets Bragepris for skjønnlitteratur. Romanen er et høydepunkt i et originalt forfatterskap med solide, slitesterke bøker som fortjener et langt liv.

Beate Grimsrud er født i 1963 i Bærum. Siden 1984 var hun bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun er en prisbelønt forfatter som har skrevet sine bøker både på svensk og norsk og har utgitt bøker i mange sjangre. Hun er kanskje aller mest kjent for romanen En dåre fri som utkom i 2010 og som  ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra både Sverige og Norge. Boken ble også tildelt den norske Kritikerprisen og Sveriges Radios romanpris. Hennes romaner er oversatt til en rekke språk og høyt verdsatt internasjonalt. Grimsrud var også virksom som film- og radioregissør, og hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. I 2000 mottok hun Amandaprisen for Noen spørsmål om boksing.

Jenny Jordahl har skrevet en viktig bok om et betent tema
Illustratør og forfatter Jenny Jordahl får prisen for tegneserieromanen Hva skjedde egentlig med deg? hvor hun står for både tekst og illustrasjon.  Det er en modig og tankevekkende bok om vennskap, utenforskap og å leve med overvekt og spiseforstyrrelser. 

Den har høstet svært gode anmeldelser og har bidratt til å etablere Jordahl i tetsjiktet blant norske tegneserieskapere. Årets Bragejuryen i kategorien Barne- og ungdomsbøker understreker hennes evne til å forene tekst og illustrasjoner:

– Vinneren i kategorien barne- og ungdomslitteratur behandler alvorlig problematikk og gjør inntrykk på leseren. Likevel er den lett å lese og viser stor omsorg for – og tillit til – barneleseren. Årets vinnerbok er en viktig bok som engasjerer gjennom flere sanser: Den presise dialogen mellom personene illustreres av levende tegninger, og er intens i både form og innhold. Tydelig fargebruk, ordløse oppslag og en visuell framstilling av hovedpersonens indre forsterker de ulike følelsene hennes.

Jenny Jordahl er illustratør, designer, blogger, tegneserieskaper og forfatter. Hun er også kjent for sine samarbeidsprosjekter med Marta Breen, som Kvinner i kamp, en bok som er solgt til nærmere 30 land, og bøker som F-ordet og 60 damer du skulle ha møtt. For Kvinner i kamp er hun tildelt Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, Fagbokprisen 2019, The BolognaRagazzi Award, Non Fiction category, 2019 og Gull i Årets vakreste bok, kategori Faktabok barn og ungdom 2019. Jenny Jordahl illustrerer ellers miljøspalten i Aftenposten junior og lager sin egen tegneserie: «Livet blant dyrene». Hun har en gang tidligere vært nominert til Brageprisen (2018).

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.