Følg Cappelen Damm

Cappelen Damm Agency melder om rekordsalg av norske bokrettigheter til utlandet i januar

Pressemelding   •   feb 15, 2021 09:09 CET

Interessen for norsk litteratur i utlandet er høy og Cappelen Damm Agency kan allerede ved starten av året juble over ny salgsrekord

Korona-situasjonen skapte store endringer for norsk bok-eksport og salg av norske rettigheter til utlandet i 2020. Fravær av fysiske bokmesser og utenlandsreiser preget året som helhet, og en periode fra våren 2020 til sensommeren var det i praksis helt stille på det internasjonale markedet.

-Vi jobber med salg av rettigheter ut i en verden som har vært preget av et usikkert marked og tilbeholdenhet når det kommer til kjøp av rettigheter. Det er ingen tvil om at 2020 var et annerledes og tøft år for vårt felt, sier leder for Cappelen Damm Agency, Ingvild Haugland Blatt. – Heldigvis kunne vi gå inn i denne perioden med et stort og solid internasjonalt nettverk i ryggen og vi har jobbet målrettet med nye arbeidsmetoder. Kontakten med de utenlandske forlagene har blitt opprettholdt via Teams-møter, og vi har i løpet av høsten hatt lange dager foran skjerm som erstatning for de tradisjonelle møteplassene.

Rekordhøyt salg i januar

Etter en stille start på høsten 2020, tok rettighetssalget seg kraftig opp mot slutten av året og Cappelen Damm Agency kan nå juble over et rekordhøyt antall solgte rettigheter ved starten av 2021. Sammenlignet med fjoråret kan Cappelen Damm Agency vise til langt over 100 % økning i antall rettighetssalg i januar.

– Med over 60 rettighetssalg bare i januar, og rettigheter solgt innenfor alle sjangre og formater – bøker, lyd, film, TV-serier og teater, går vi inn i det nye året med vind i ryggen. Når vi samtidig har auksjoner på det internasjonale markedet og kamp om filmrettighetene vi forvalter, skaper slike tall optimisme. Vi kjenner at konkurranseinstinktet trigges, det gir mersmak, forteller Haugland Blatt.

Hun forteller videre at de har hatt salg til hele 17 markeder i 2021. -Forfatterskap som er veletablerte på det internasjonale markedet, som Roy Jacobsen, Vigdis Hjorth og Karin Fossum, selger mye, men disse fungerer også som døråpnere for nyere forfatterskap. Vi har for eksempel solgt Sigbjørn Skådes VÅKE OVER DEM SOM SOVER til fransk, et marked som tradisjonelt er vanskelig å komme inn på. Vi har også nykommere som Gulraiz Sharif på listen – og ikke minst Grethe Bøe som er solgt til fem språkområder en knapp uke etter utgivelse av debutromanen MAYDAY. Interessen for lydbokrettigheter har eksplodert siste året og vi har mange og gode salg. For eksempel er flere bøker i den populære barnebokserien Marg og bein nylig solgt til Bonnier Carlsen i Sverige som sammen med Bonnier Audio skal satse stort på serien på lyd.