Gå videre til innhold
Eva Joly og Nina Witoszek har skrevet en tankevekkende og provoserende bok om det norske tillitssamfunnet.
Eva Joly og Nina Witoszek har skrevet en tankevekkende og provoserende bok om det norske tillitssamfunnet.

Pressemelding -

Eva Joly og Nina Witoszek viser fram baksiden av det norske tillitssamfunnet i ny bok

Kan det bli for mye tillit i et samfunn? Kan tilliten gjøre oss sløve og naive? Legger nordmenns store, nesten grenseløse tillit til myndigheter og statlige institusjoner veien åpen for korrupsjon, maktmisbruk og nasjonale sikkerhetstrusler – og for at vi nordmenn i for stor grad tolererer inkompetanse?

Ja, hevder Eva Joly og Nina Witoszek, som i boka Det blåøyde riket tar for seg det de kaller norske tillitspatologier.

Istedenfor å spørre om det finnes tegn på en tillitskrise i det norske samfunnet, har Joly og Witoszek stilt et annet spørsmål: Hva om det er for mye tillit i kongeriket Norge? Hva om de norske borgerne har oversett at deres politikere, statsapparat og næringslivsledere ikke har vært tilliten verdig? Og hva om de norske institusjonene har drevet med grumsete handlinger som ikke alltid tjener det norske demokratiet?

I boka viser de fram den paradoksale baksiden av norsk overtillit. Ved å bruke saker som Equinor, Oljefondet, Transocean-skandalen og Terje Rød-Larsens moralske korstog, har Joly og Witoszek forsøkt å vise hvordan de norske tillitspatologiene springer ut både fra et sterkt etisk program – dypt forankret i norsk kultur – og inkompetanse, en overoptimistisk tro på at man lever i den beste mulige verden, systemisk treghet, eller alminnelig latskap.

Forfatterne anerkjenner at tillit er et viktig samfunnsgode. Men den må ledsages av sunn fornuft.

Det blåøyde riket– norske tillitspatologier lanseres hos Cappelen Damm torsdag 25. mai.

----

Eva Joly er en norsk-fransk jurist og politiker, særlig kjent for sitt antikorrupsjonsarbeid og miljøengasjement. Hun har tidligere vært presidentkandidat for De grønne i Frankrike, medlem av Europaparlamentet i ti år og profilert etterforskningsdommer i en lang rekke korrupsjonssaker. I tillegg har hun ledet antikorrupsjonsarbeid for blant annet den islandske og norske regjering, Norad og FN.

Nina Witoszek er en polsk-irsk-norsk akademiker og forfatter, nå seniorforsker ved Senter for Utvikling og Miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun har en doktorgrad i komparativ politikk og er en markant samfunnsdebattant og kronikkforfatter i norske medier.

----

For presseeksemplar, kontakt markedsansvarlig Gerd Ødeskaug: gerd.irene.odeskaug@cappelendamm.no eller Knut Bergem: knut.vegard.bergem@cappelendamm.no.

For intervjuavtaler og andre spørsmål om boka, kontakt forfatterne direkte (Joly er i Oslo ut mai i forbindelse med lanseringen): Eva Joly: +33608701006 / Nina Witoszek: 986 77 974

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.