Gå videre til innhold
Kunster-duo og ektepar Gro Dahle og Svein Nyhus har laget en rekke bildebøker sammen. Nå er de nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2023 for Ikke!
Kunster-duo og ektepar Gro Dahle og Svein Nyhus har laget en rekke bildebøker sammen. Nå er de nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2023 for Ikke!

Pressemelding -

Gro Dahle og Svein Nyhus er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

Tirsdag 4. april ble det kjent at forfatter Gro Dahle og illustratør Svein Nyhus er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2023 for bildeboken Ikke!

Kunstner-duo og ekteparet Gro Dahle og Svein Nyhus har samarbeidet om bildebøker i en årrekke med bøker som Sinna mann, Krigen, Akvarium og mange fler. De er særlig kjent for å lage bøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. For bøkene sine har de mottatt hyllester fra kritikere og er tildelt en rekke priser, blant annet Brageprisen, Kritikerprisen og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Poetisk tekst full av rim og fantasifulle bilder

Nå er de nominert til den høythengende Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2023 for bildeboken Ikke! og i juryens begrunnelse fremkommer det at:

"I Ikke! tar Gro Dahle og Svein Nyhus for seg begrepet helikopterforelder. Historien forteller om hvordan foreldres ønske om å beskytte sitt barn mot alt ondt kan føre til at barnet mister evnen til å ta vare på seg selv. Den poetiske teksten er full av rim, fantasifulle bilder og overraskende ord og vendinger... Repetisjoner driver teksten fremover og gir den et suggerende preg... Illustrasjonene av Svein Nyhus kompletterer og utvider Dahles tekst... De er fulle av detaljer, de er både frodige og stramme..."

Les hele begrunnelsen her: https://www.norden.org/no

En stor anerkjennelse av et mangeårig samarbeid

Forlagssjef for barn og ungdomslitteratur i Cappelen Damm, Ragnfrid Trohaug, jubler over nominasjonen.

– Gro Dahle og Svein Nyhus har gjennom en årrekke skapt grensesprengende, kunstnerisk suverene og tankevekkende bildebøker som er blitt moderne klassikere, sier Trohaug. Vi i Cappelen Damm er stolte utgivere av Dahle og Nyhus’ samarbeid, og unner alle små og store lesere å oppdage Ikke! og alle de andre bøkene de har skapt sammen.

– Nominasjonen av Ikke! er ikke bare en stor anerkjennelse av en av fjorårets beste og mest særegne utgivelser, men også av kunstner-duoen Gro Dahle og Svein Nyhus’ mangeårige bildeboksamarbeid, sier Trohaug.

Deles ut til høsten

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris har blitt delt ut siden 2013 og gis til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene. Prisen deles ut på høsten sammen med de andre nordiske prisene for litteratur, musikk, film og miljøarbeid under Nordisk råds prisutdeling.

Gro Dahle (f. 1962) debuterte i 1987 med diktsamlingen Audiens, som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. I 2022 ble hun tildelt Brageprisens hederspris for sitt forfatterskap. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.


Svein Nyhus (1962 er en prisbelønt norsk illustratør og barnebokforfatter. Han er kjent for sine særegne, uttrykksfulle tegninger og tar ofte opp utradisjonelle og psykologiske temaer i sine bildebøker. Han har gitt ut mange allalderbøker i samarbeid med sin kone, Gro Dahle. Nyhus har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet Bokkunstprisen. Flere av bøkene hans er oversatt til andre språk.


Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.