Gå videre til innhold
"Hør her'a er en leseopplevelse av de sjeldne og jeg vil anbefale den på det varmeste til lesere i alle aldre. Dette er boken jeg ventet på som ungdom. Heldigvis kom den nå", skrev anmelder Marjam Idriss i Klassekampen
"Hør her'a er en leseopplevelse av de sjeldne og jeg vil anbefale den på det varmeste til lesere i alle aldre. Dette er boken jeg ventet på som ungdom. Heldigvis kom den nå", skrev anmelder Marjam Idriss i Klassekampen

Pressemelding -

Gulraiz Sharif vant LOs litteraturpris med romanen Hør her a!

LOs litteraturpris skal fremme norsk arbeiderlitteratur, og deles ut annethvert år. Tre forfattere var i år nominert for sine bøker, som beskriver ulike sider ved arbeiderklasselivet. Det var Gulraiz Sharifs kritikerroste debutroman Hør her a! som gikk av med seieren.
Prisen er på kroner 100 000,-. Den deles ut annethvert år, og i år er det andre gangen prisen deles ut.

De nominerte bøkene var:

  • «Hør her’a» av Gulraiz Sharif
  • «Gul bok» av Zeshan Shakar
  • «Det hvite kartet» av Cecilie Enger

Tenk at en arbeiderklassegutt fra Arbeiderstrøkløkka, vinner pris for å ha skrevet Arbeiderlitteratur, sier Gulraiz Sharif. 

Det er LOs sekretariatet som vedtar prisvinneren, etter juryens innstilling. Det betyr at denne prisen har hele LO i ryggen.
-Årets vinner er moderne arbeiderlitteratur i ordets rette forstand. Boka skildrer en oppvekst og et dagligliv i et hjem, med voksne i et arbeidsliv preget av lav lønn og mye jobb. Det er alvorlige undertoner og temaer formidlet i et friskt språk, som fører til at leseren kan kjenne på hele spekteret av følelser.  Som Aftenposten skriver i sin anmeldelse av boka: «noe så sjeldent som en morsom, norskpakistansk oppvekstroman om fattigdom og et transbarn, full av særpreg og språklig trøkk. Forfatteren kan komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer.», sier LO-sekretær Kristin Sæther.

Gulraiz Sharifs debutroman fikk strålende anmeldelser da den kom ut i 2020. Den vant Debutantprisen for barne- og ungdomslitteratur Kulturdepartementet 2021 og ble nominert til Brageprisen 2020, Bokhandlerprisen 2020, Uprisen 2021 og Bokbloggerprisen 2021. Boken utgis også i land som Danmark, Tyskland, Italia og Nederland, i tillegg til at den skal filmatiseres. Nylig ble boken tilgjengelig i pocketutgave, og totalt har den norske utgaven av Hør her a! nå passert et opplag på 25 000 eksemplarer.

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.