Følg Cappelen Damm

Gulraiz Sharifs debutbok Hør her'a! er vinner av Kulturdepartementets Debutantpris for barne- og ungdomslitteratur

Pressemelding   •   mar 10, 2021 13:23 CET

Hør her’a! av Gulraiz Sharif har tatt Norge med storm. Det er ungdomsromanen som har sprengt alle aldersgrenser

Debutboken Hør her'a! begeistret både lesere og anmeldere da den ble lansert i september.
Prisnominasjonene har vært mange: Hør her'a! er nominert til Bokhandlerprisen, Brageprisen, Uprisen og Bokbloggeren. I dag ble boken tildelt Kulturdepartementets Debutantpris for barne- og ungdomslitteratur.

I juryens begrunnelse heter det:
Dette er en innsiktsfull roman som retter seg mot et bredt publikum både når det gjelder alder, kjønn og bakgrunn. Fortellerstemmen, den konsekvent gjennomførte språkbruken, den varme humoren og den alvorlige tematikken gjør dette til en roman som skiller seg ut blant årets ungdomsbøker. En meget lovende debut.

Videre i juryens begrunnelse står det:

Mahmoud er jeg-forteller med skarpt, men samtidig varmt og humoristisk, skråblikk på sin pakistanske familie, nabolaget og andre i Oslo øst. Språket er gjennomført multietnolekt, såkalt kebabnorsk, som gjør fortellerstemmen troverdig og bidrar til den humoristiske tonen i boka uten å være karikerende. Den gir stemme til de mange som er vokst opp med to eller flere kulturer

Opplag på 18 000
Boken er allerede trykket i et opplag på 18 000 eksemplarer, som kan sies å være et meget høyt tall for en debutbok for ungdom. Det er ingen tvil om at forfatter Gulraiz Sharif har skrevet en roman som appellerer til så vel unge som gamle. Programleder Ida Fladen omtalte i VG boken som «en av de bøkene jeg har likt best gjennom livet», ordfører i Oslo, Marianne Borgen, la ut en begeistret post på facebook hvor hun beskriver boken som spennende, morsom, varm og rørende, prest Sunniva Gylver kaller boken energisk Oslo-feelgood på sin facebookside mens forfatter Unni Lindell på sin side roper «for et fortellertalent».

En av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende
Blant anmelderne har det også vært mange gode ord.
Ingrid Åbergsjord i Aftenposten var tidlig ute med å si at Gulraiz Sharif
«komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer.»
Anne Cathrine Straume i NRK stemte i og skrev: "Gulraiz Sharif må være det friskeste pustet i bokhøsten".
Oda Faremo Lindholm i VG mente boken nærmest var umulig å legge fra seg, mens Marjam Idriss i Klassekampen skrev:
"Hør her'a er en leseopplevelse av de sjeldne og jeg vil anbefale den på det varmeste til lesere i alle aldre. Dette er boken jeg ventet på som ungdom. Heldigvis kom den nå."


Les utdrag fra boken her: Hør her'a! by Cappelen Damm AS - Issuu

Ida Fladen i intervju med VG
Ida Fladen i intervju med VG