Gå videre til innhold
 -Med denne boken håper jeg å gjøre oss mer bevisst på de sårbarhetene demokratiet vårt faktisk har, sier bokaktuelle Jette F. Christensen    Foto: Kristoffer Myre
-Med denne boken håper jeg å gjøre oss mer bevisst på de sårbarhetene demokratiet vårt faktisk har, sier bokaktuelle Jette F. Christensen Foto: Kristoffer Myre

Pressemelding -

Gymtime for folkestyret

Norge troner øverst på demokratiske indekser. Det er ikke en premie, det er et ansvar, skriver Jette F. Christensen i boken «Demokratiet det er oss – 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre».

Hver gang vi trår feil, gir vi verdens diktatorer argumenter. Vår sikkerhet, handel og velferd avhenger av at så mange land som mulig er demokratiske. For å være en legitim forsvarer for styresettet ute, må vi holde vår sti ren hjemme.
Demokratiet som styreform er på retur mange steder i verden. Det skjer fordi politikere bygger dem ned innenfra, påpeker Christensen.

En kritisk befolkning som har en grunnleggende forståelse for hva demokrati er og hvilke politiske gjerninger som kan undergrave det, er den beste demokratiberedskapen vi kan holde oss med, skriver den tidligere stortingspolitikeren for Arbeiderpartiet i den nye boken som kommer i salg fra 5. april.

-Med denne boken håper jeg å gjøre oss mer bevisst på noen av de sårbarhetene demokratiet vårt faktisk har. Boken er en gymtime for en demokratisk muskel som ser ut til å være litt slapp, sier Christensen om sin nye bok.

-Da er det lettere å kjenne igjen en autokrat. Eller avsløre en antidemokratisk populist som vil sette oss opp mot hverandre med vilje for å tjene sin egen oppslutning, sier hun.

Påvirker Norges sikkerhet
Ingen norske politikere ønsker å bygge ned det norske demokratiet med vilje. Men noen ganger gjør og sier de ting som får det til å høres og se sånn ut. Når en Pride-parade avlyses, eller en valgminister holder tilbake en forskningsrapport han ikke liker, påvirker det Norges sikkerhet. Og det sender en beskjed om at demokratiske prinsipper i verdens høyest rangerte folkestyre er relative. Det er det bare verdens diktatorer som tjener på.

I boken viser Christensen eksempler - fra vår nære samtid - på handlinger og uttalelser fra norske politikere som utilsiktet kan ha som konsekvens at de svekker vår mulighet til å jobbe for demokrati ute, eller tilliten til det hjemme. Eller begge deler. I boken intervjuer hun en rekke representanter for ulike bestanddeler av det norske demokratiet om deres bekymringer i et bredt spekter: Fra forsvarssjefen, sittende ministere og ungdomspartiledere, til de som ikke stemmer.

-Det holder ikke å ligge øverst. Vi må være best. For trygghetens, pengenes og frihetens skyld, understreker Jette F. Christensen.


Demokratiet, det er oss - 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre, er Jette F. Christensens første bok. Den er i salg fra 5. april.



Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.