Følg Cappelen Damm

Historien om hvordan Jan Vardøen endte opp som en av de mest toneangivende utelivssgründerne i Norge

Pressemelding   •   okt 13, 2020 13:51 CEST

I den nye boken "Veien til Paradiso" forteller Jan Vardøen historien om hvordan en ung og rotløs britisk gutt endte opp som en av de mest toneangivende utelivssgründerne i Norge.

-Som guttunge støvsuget jeg biblioteket på jakt etter bøker om andres eventyr, som voksen lager jeg mine egne, som butikkene, restaurantene, importen, baren. Jeg har ikke hatt en plan, men tatt mange avstikkere. Jeg har ikke sagt nei, men ja. Jeg har ikke tråkket andres stier, men gått opp mine egne. Jeg har ikke vært kalkulerende, men en varmesøkende nerderakett. Jeg har ikke vært modig, men uredd. Jeg har ikke tenkt for mye (for guds skyld, ikke tenkt for mye!), men dyrket spontanitet. Jeg har ikke utsatt, men gjort jobben. Jeg har ikke drømt, men virkeliggjort. Jeg har ikke tenkt penger, men tilhørighet.

Disse ordene tilhører Jan Vardøen - bartender, kokk, båtbygger, snekker, designer, skribent, filmmaker, musiker, gründer og mye mer. Han er innehaver av blant annet Bar Boca, Hotel Havana, kaffebaren Vespa, pizzarestauranten Villa Paradiso og Night Hawk Diner på Grünerløkka i Oslo. Han driver også baren Smelteverket i den nye Mathallen i Oslo, med Norges lengste bardisk. Den kreative gründeren har mange jern i ilden og enda flere ideer i hodet. Han står også bak en rekke boksuksesser, som Tøffe drinker, Tøff mat, Pizza Paradiso og Den store glemmeboka.

En gründers reise
Nå er Vardøen aktuell med den nye boken Veien til Paradiso. En gründers reise. Her forteller han historien om hvordan en ung og rotløs, britisk gutt endte opp som en av de mest toneangivende utelivssgründerne i Norge. Det er en fortelling som starter i oppvasken på en vindskeiv restaurant i London, som går via båtbyggerkurs og bartenderjobber på Hurtigruta i full storm, og som avsluttes med et raust måltid ved et bord i en restaurant som eieren har lagt sin sjel i.

Har klokkertro på menneskets evne til å mestre mange flere retninger enn det de selv tror
-Selv om boken forteller mye om livet mitt i restaurantverdenen, er den minst like mye en fortelling om å hoppe fra fag til fag og ta sentrale erfaringer med seg fra det ene til det andre. Det dreier seg blant annet om å finne kjernen i enhver situasjon, gjenkjenne likhetstrekk og dermed finne løsningen. Det dreier seg også om å forstå hva man ikke kan fra før, og følgelig bør bruke tid og krefter på å bli flinkere til. Jeg har klokkertro på menneskets evne til å mestre mange flere retninger enn det de selv tror, noe jeg, med min egen, klønete måte, håper jeg er et bevis på. Erfaringene mine har gitt meg en uventet trygghet og en selvsikkerhet som lar meg gjennomføre mange prosjekter. Kanskje ikke alle er blitt så elegante, eller vellykkede, som jeg hadde håpet på, men de fleste er mer enn bra nok. Jeg har hatt det skikkelig gøy underveis, og jeg tror det samme kan sies om de som har delt opplevelsen med meg, forteller Jan Vardøen.

Jeg har ikke gått BI, men i boka får du høre om alt du ikke lærer på skolen:

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.