Gå videre til innhold
Unik – det kan man, nei det MÅ man, kalle denne imponerende debuten. Det er sjelden at språket i en roman har en så unik klang, heter det i juryens begrunnelse når Hør her a! tildeles den prestisjefylte Luchs-prisen for beste barnebok i 2022
Unik – det kan man, nei det MÅ man, kalle denne imponerende debuten. Det er sjelden at språket i en roman har en så unik klang, heter det i juryens begrunnelse når Hør her a! tildeles den prestisjefylte Luchs-prisen for beste barnebok i 2022

Pressemelding -

Hør her a! tildelt tyske Die Zeits prestisjefylte Luchs-pris for beste barnebok i 2022

Det ble i dag kjent at Gulraiz Sharifs ungdomsbok Hør her a! er vinner av den tyske prestisjeprisen LUCHS DES JAHRES. Det er Radio Bremen og ukeavisen Zeit som hver måned kårer beste barne- og ungdomsbok i Tyskland før de til slutt kårer en endelig vinner for hele året.

Sharif mottar prisen sammen med oversetterne Meike Blatzheim og Sarah Onkels.
Prisen inkluderer 8000 euro, som tilsvarer rundt 84 000 norske kroner.
Prisseremonien finner sted under bokmessen i Leipzig i april neste år.

Gulraiz Sharifs debutroman Hør her a! fikk strålende anmeldelser da den ble utgitt i Norge høsten 2020. Den vant også Kulturdepartementets Debutantpris for barne- og ungdomslitteratur 2021 og LOs Litteraturpris 2022, og den ble nominert til Brageprisen 2020, Bokhandlerprisen 2020, Uprisen 2021 og Bokbloggerprisen 2021.

Blir filmatisert, og er solgt til 5 land
I Norge er den kritikerroste boken trykket i et opplag på over 37 000 eksemplarer, og produksjonsselskapet Motlys har sikret seg filmrettighetene. Nå høster den bejublede ungdomsboken også anerkjennelse internasjonalt.
Den danske avisen Politiken skrev at man ler seg gjennom lesningen av Hør her a!, de ga boken fem hjerter, og
kaller den en forfriskende, forløsende og underfundig bok om motsetninger som møtes på tross av alt.
Også tyske media har lovprist boken, i Süddeutsche Zeitung kaller de den forfriskende
og på Deutchlandfunk mener de at Gulraiz Sharif har skrevet en ungdomsbok som er både provoserende og rørende.
Cappelen Damm Agency kan fortelle at det er stor interesse rundt boken som foreløpig er
solgt for oversettelse til Tyskland, Danmark, Italia, Nederland, og Slovenia.

I LUCHS-juryens begrunnelse heter det:
«Unik – det kan man, nei det MÅ man, kalle denne imponerende debuten. Det er sjelden at språket i en roman har en så unik klang, og å oversette dette til tysk - like kraftfullt og troverdig som originalspråket - er et mesterverk. Bokens hovedperson, Mahmoud på 15 år, sier rett ut hva han mener. Noen ganger hardt, noen ganger spøkefullt, noen ganger kjærlig, noen ganger direkte poetisk, men alltid rett på sak, kompromissløs – og dermed avslørende. For man skal ikke la seg lure av det grove, direkte språket: Leseren møter en våken og intelligent betrakter som, med en god dose selvironi, stiller store spørsmål – og som bringer sine refleksjoner videre til leserne med engasjement og humor. Gulraiz Sharif strør salt i akkurat de riktige sårene, han viser hullene i våre antatt liberale, mangfoldige samfunn og tar for seg store aktuelle spørsmål som rasisme, skeivhet og identitet. Dermed leker Sharif subtilt og veldig, veldig smart med spørsmålet: Hvem har lov, og kan, snakke, hvordan og om hva? Forfatteren, som selv er sønn av pakistanske immigranter og lærer på heltid, gir rikelig med stoff for selvrefleksjon og videre tenkning, for tvil og læring. «Hør her’a!» er en historie om toleranse og tilhørighet, om å leve ut klisjeer og vokse utover dem. En samfunnskritisk utopi i beste mening – selv om Mahmoud sikkert ville sagt det annerledes.»



For mer informasjon om prisen, se:
Serie: LUCHS-Buchpreis | ZEIT ONLINE
Luchs des Monats - Bremen Zwei



Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.