Gå videre til innhold
«En kort introduksjon til Irans moderne historie» gir deg viktig bakgrunnskunnskap for å forstå dagens geopolitiske situasjon. Foto: Ingeborg Øien Thorsland
«En kort introduksjon til Irans moderne historie» gir deg viktig bakgrunnskunnskap for å forstå dagens geopolitiske situasjon. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Pressemelding -

Hulda Kjeang Mørk med høyaktuell bok om Iran

10. desember deles Nobels fredspris ut til Narges Mohammadi, blant annet for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran. Folk flest har fått med seg at situasjonen i landet er uforutsigbar og uoversiktlig. De såkalte «kvinne, liv, frihet»- protestene, som brøt ut i 2022, er uttrykk for sterk misnøye med det iranske regimet, som på tross av folkelige protester og utenlandsk press har vist seg svært overlevelsesdyktig.

Men hva kan vi egentlig om Iran? Det finnes lite litteratur på norsk om landets historie, noe historiker Hulda Kjeang Mørk nå bøter på. I sin nye bok En kort introduksjon til Irans moderne historie, utgitt i den kritikerroste serien En kort introduksjon, formidler hun på lettfattelig vis Irans moderne historie fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag, der ulike moderniseringsprosesser, folkelige protestbevegelser og landets konfliktfylte forhold til stormaktene har preget samfunnsutviklingen.

Hver for seg gir de historiske begivenhetene hun skildrer – som funnet av olje, Pahlavi-monarkiets framvekst og krisen som oppsto ved nasjonaliseringen av Irans oljeindustri, revolusjonen i 1979 og Den islamske republikkens opprettelse – viktig historisk bakgrunnskunnskap for å forstå dagens nyhetsbilde.

Boka har allerede rukket å få en 5-er i Dagbladet, hvor Jon Rognlien skriver at forfatteren «tar oss med inn i konfliktenes vepsebol på mildt og saklig vis» og kaller boka «en ypperlig introduksjon til dilemmaene ved global maktutøvelse.»

Hulda Kjeang Mørk har doktorgrad i historie fra Universitetet i Oslo. Hun har blant annet forsket på forholdene mellom USA, Iran og Israel under den kalde krigen, og FNs fredsforsøk i den arabisk-israelske konflikten i samme periode. Hun arbeider nå som førstelektor ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo.

For presseeksemplar, kontakt markedsansvarlig Gerd Ødeskaug: gerd.irene.odeskaug@cappelendamm.no eller redaktør Knut V. Bergem: knut.vegard.bergem@cappelendamm.no.

For intervjuavtaler og andre spørsmål om boka, kontakt forfatter direkte: 414 00 451 / h.k.mork@iakh.uio.no

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.